Το γύρισμα κάτω από τις 1.120 μονάδες, δημιουργεί «τεχνικούς πονοκέφαλους», καθώς ψυχολογικά το πτωτικό σενάριο έχει επικρατήσει. Ή, όπως σχολιάζουν γνώστες της αγοράς, σε ένα άσχημο νέο, όπως η υποβάθμιση από την S&P και ενδεχομένως από τον FTSE, μπορεί να παρασύρει πιο εύκολα την αγορά προς τα κάτω. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής. Κρατούν τις θετικές συστάσεις για τις τράπεζες και τα επιμέρους χαρτιά, αλλά προς το παρόν δεν κάνουν καμία κίνηση.
Ο γενικός δείκτης να ενισχύεται την Τετάρτη, σε μία συνεδρίαση που θυμίζει περισσότερο αντίδραση μετά το σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων. Ενισχύεται προς τα επίπεδα των 1.140 μονάδων, αλλά «τραυματισμένος» και με τις συναλλαγές στα 45 εκατ. ευρώ. Ισχυρή αντίδραση βγαίνει στα Folli Follie που ανέκαμψαν πάνω από τα 31 ευρώ, στα 11,89 ευρώ ενισχύεται ο ΟΠΑΠ, στα 11,17 ενισχύεται η Jumbo, στα 6,41 ευρώ ο Μυτιληναίος. Η αντίδραση που βγαίνει πάντως, δεν είναι θεαματική. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται λίγο πάνω από 1,5%, στις 155 μονάδες, με την Eurobank να σημειώνει τα περισσότερα κέρδη. Τα κέρδη στον 25άρη είναι μόλις 1,4%.
Τα πάντα φαίνεται ότι έχουν παγώσει, σχολιάζουν παλιοί χρηματιστές. Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει. Φρέσκο χρήμα στην αγορά δεν πέφτει όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όσο περιμένουμε τα stress tests. H κυβέρνηση μοιάζει πελαγωμένη με το θέμα του ΕΝΦΙΑ και από την άλλη, η αντιπολίτευση προβαίνει σε ακατάσχετη παροχολογία. Οι ξένοι αναλυτές, όπως αναφέρουν πηγές από το Λονδίνο που συμμετέχουν στο roadshow του Χ.Α. το επόμενο διήμερο, έπαθαν σοκ με την κοστολόγηση των παροχών Τσίπρα από το υπουργείο Οικονομικών στο αστρονομικό ποσό των 27,5 δις. ευρώ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, εντολές αγορών στο Χ.Α. δεν πρόκειται να δούμε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν αλλάξει ριζικά το κλίμα. Στα… ψιλά πέρασε ακόμα και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και πως η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει 180 ψήφους για εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι λόγοι αυτοί αποθαρρύνουν τους ξένους που μέχρι τον Ιούνιο οδηγούσαν το άρμα της ανόδου και οδήγησαν την αγορά ένα βήμα πριν από τις 1.400 μονάδες. Κι ενώ σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την αρχή του… τέλους για την αγορά με τα υψηλά των 6.460 μονάδων, το Χ.Α. εξακολουθεί να είναι λαβωμένο.
Την απουσία αμυντικών μηχανισμών στην αγορά πληρώνουμε σήμερα, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ κ. Γ. Χριστόπουλος. «Αυτό είναι που κληρονόμησε το 1999. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις για φοροελαφρύνσεις των τραπεζών κατά τη δεκαετία του 2000, ουσιαστικά αφόπλισε την χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι τράπεζες απορρόφησαν τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, πουλώντας όλες τους τις μετοχές. Επίσης, τα αμοιβαία κεφάλαια πραγματοποιούσαν συστάσεις προς τους πελάτες τους για τοποθετήσεις στις ξένες αγορές, με συνέπεια την εκροή κεφαλαίων από το Χ.Α. Αυτές μόνο είναι μερικές περιπτώσεις από τα κακά που άφησε το 1999, που πλέον αποτελεί ανάμνηση», καταλήγει ο παλιός χρηματιστής.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr