Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, μάλιστα, δήλωσε πιο αισιόδοξος μετά τις τριήμερες συναντήσεις, ενώ αναφορικά με τις 542 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα έως τέλος του μήνα, τόνισε ότι έχει γίνει το 50% έως τέλος Αύγουστου, και η Ελλάδα έχει πάρει το πράσινο φως, και υποστήριξε ότι έως ότου έρθει η Τρόικα στην Αθήνα, «θα έχουμε ανεβάσει πολύ το ποσοστό αυτό» και είπε με νόημα ότι «εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κι άλλα, αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ακόμα να το πιστοποιήσουν».
Τα «σπουδαία» παραπέμπονται για τις αρχές του επόμενου μήνα οπότε και θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών. Μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει να παρουσιάσει πειστικές απαντήσεις στα μέτωπα «φωτιά» του ασφαλιστικού, των εργασιακών και των κόκκινων δανείων, αλλά και θα έχει παγιωθεί πανευρωπαϊκά μια τάση αλλαγής της πολιτικής της σκληρής λιτότητας. Άλλωστε οι παραινέσεις του θεσμικού think tank των Βρυξέλλων Bruegel για άρση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ο αέρας που φύσηξε μετά την κίνηση της ΕΚΤ και του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι να «μηδενίσει» σχεδόν τα επιτόκια δανεισμού δίνουν ελπίδα. Πιο πολύ ακόμα δίνει κάποια σχετική αισιοδοξία στην Αθήνα η ανακοίνωση για την έναρξη προγράμματος αγορών ομολόγων ABS από τον Οκτώβριο, που έκανε ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη αντίδραση, που αφορά τις πολυαναμενόμενες αγορές ομολόγων. Δηλαδή το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει «ευρύ χαρτοφυλάκιο από καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ». Θα αρχίσει επίσης να αγοράζει τίτλους ABS (Asset Backed Securities) με στόχο την τόνωση των πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με αυτά υπ΄ όψιν η Ελληνική πλευρά γύρισε στην Αθήνα χωρίς πολλά δώρα αλλά με μια σχετική αισιοδοξία. Άλλωστε με δήλωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μετά τις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι δόθηκε ο τόνος. «Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συναντήθηκαν με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2014. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις επί ορισμένων ζητημάτων ζωτικής σημασίας για την επικείμενη επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου».
Ένα δειλό βήμα για της φοροπαπαλλαγές
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «φυσικά και ετέθη το θέμα των φόρο ελαφρύνσεων και των φοροαπαλλαγών», ενώ όπως σημείωσε «καταλαβαίνουν απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητεί την ελπίδα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν πλέον στο πλαίσιο του «budget».
Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο υψηλόβαθμος παράγοντας, τέθηκε από την ελληνική πλευρά και το θέμα της αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όμως δεν απάντησε για το πως βλέπει η τρόικα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και τρόικας, και ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, ο κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «είναι ευαίσθητα θέματα, όπου εμπλέκεται ο ILO που περιμένουν και εκείνοι τις μελέτες».
Στο άλλο μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα με τους δανειστές, ενώ τόνισε ότι «δεν έγινε κουβέντα στο Παρίσι για το θέμα της παράτασης του χρόνου άρσης των πλειστηριασμών κατά έναν χρόνο, θέμα όμως που αναμένεται τα τεθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών. Μάλιστα, όπως είπε, το θέμα των κόκκινων δανείων είναι κομβικό «για να αποδεσμευθεί ρευστότητα για τις υγιείς επιχειρήσεις και δείξαμε στην πλευρά των δανειστών ότι δικό μας είναι το πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε».
Στην συνάντηση με την τρόικα η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε και το θέμα του ΕΝΦΙΑ, μετά το «φιάσκο» και τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών, ενώ όπως είπε ο αξιωματούχος, «δεν αφορά την τρόικα η είσπραξη τούτη, αυτό είναι δικό μας θέμα», ενώ όπως είπε ο στόχος της βεβαίωσης φόρων ακινήτων παραμένει στα 3,2 δις ευρώ.
Για το χρέος δεν έγινε καμία συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών, όμως όπως είπε ο αξιωματούχος, «μετά τον έλεγχο της τρόικας θα ανοίξει το θέμα κάποια στιγμή». Όπως, όμως, μετέδωσε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Μιχάλης Ιγνατίου, στα μέσα Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί “Σύνοδος” των δανειστών της Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι θα ρίξει στο τραπέζι την πρόταση ενός νέου “κουρέματος”. Η Γερμανία από την πλευρά της, αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική.
Πολιτική διαπραγμάτευση
Εν όψει κρίσιμου πολιτικά φθινοπώρου η ελληνική πλευρά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί αυτή η αξιολόγηση να κρατήσει πολύ, όπως η προηγούμενη, και όπως είπε ο παράγοντας, «δε θέλουμε το επόμενο review να κρατήσει 11 μήνες, θέλουμε να επιταχύνουμε και ο διάλογος είναι ο τρόπος, μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και εκείνοι τι σκέφτεσαι εσύ». Κεντρικός πάντα στόχος παραμένει η ποτλική διαπραγμάτευση όπου βέβαια συνεκτιμώνται γεωποτλικές και άλλες ισορροπίες που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά μπορούν να δώσουν πόντους στην προσπάθεια για δημοσιονομική χαλάρωση.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η συνάντηση στο Παρίσι ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, που για πρώτη φορά έγινε εκτός Ελλάδος, ώστε οι συζητήσεις να είναι πιο «χαλαρές» και όπως έλεγαν Έλληνες αξιωματούχοι «μιλήσαμε για όλα και είμαστε στο ξεκίνημα, κανονίσαμε οι Επικεφαλής να έρθουν στα τέλη του μήνα», ενώ χαριτολογώντας ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι επειδή κάποιοι είχαν ανεβάσει τις προσδοκίες αυτής της συνάντησης στην Γαλλία «όταν ξεκινάς απλώνεις τον τραχανά και κάποια στιγμή τον μαζεύεις».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο σημείωνε πως «οι συζητήσεις μας στο Παρίσι ήταν εποικοδομητικές και χρήσιμες για να εντοπίσουμε θέματα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος και προσδοκούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στην Αθήνα».
Γιώργος Αλεξάκης