Κλείσιμο στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., στις 1.181,41 μονάδες και άνοδος 1,92%, επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά από τις 30 Ιουλίου! Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,05% από 0,15% σε συνδυασμό με τη φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βγει στις αγορές να μαζέψει κρατικά ομόλογα, σκόρπισε ενθουσιασμό στις αγορές και το Χ.Α. Αν και το ευρώ κατακρημνίστηκε στα επίπεδα του 1,31, η επίδραση του νέου της πτώσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ουσιαστικά σε μηδενικά επίπεδα, αναμένεται να πυροδοτήσει την επιστροφή στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Αυτό, σε συνδυασμό με την προσδοκία να υπάρξει τελικά εκεχειρία στην Ουκρανία, είναι τα πλέον καλά νέα για τις αγορές προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ευρώπη, σχολίαζαν πριν από λίγο ξένοι αναλυτές σε διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ότι μας αφορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, το «γλυκό» της επιστροφής των ξένων στο Χ.Α. θα «δέσει» αν το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δώσει την απαραίτητη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές ως ενδεχόμενο απομακρύνονται και πως η παρούσα Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τεχνική ανάλυση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, η αδυναμία ανοδικής διαφυγής από το διαγραμματικό επίπεδο αντίστασης των 1180 μονάδων έσπρωξε το Γενικό Δείκτη σε ένα καθοδικό pullback αποσυμπίεσης του ανοδικού ατμού των 140 γρήγορων ανοδικών μονάδων. Η πρώτη ζώνη στήριξης, όπου μπορεί να αναχαιτίσει τους καθοδικούς κραδασμούς ορίζεται στη ζώνη των 1140 με 1135 μονάδων.
Στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει ένα υγιές πάτημα πέριξ των 1150 μονάδων θα βάλει τα βραχυχρόνια θεμέλια για την αναρρίχηση προς τις 1220 μονάδες εν όψει και του πολύ σημαίνοντος για αρκετούς θεσμικούς επενδυτές road show της ερχόμενης εβδομάδος στο Λονδίνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μεσοπρόθεσμο χρονικό πεδίο παρουσιάζει στο εβδομαδιαίο chart τιμών η εμφανιζόμενη ανοδική απόκλιση –Divergence- του ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI) σε σχέση με τους δύο αποτυπωμένους χαμηλότερους πυθμένες του Μαίου (1062 μον) και του Αυγούστου (1044 μον). Επίσης η πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση του δείκτη πάνω κυρίως από το δεύτερο μεγάλο ανοδικό candlestick της περιόδου 18 με 22 Αυγούστου, στις 1150 μονάδες δεν παραχωρεί προς το παρόν έδαφος στο στρατόπεδο των Bears.
Στάση αναμονής σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα, που είχε καταγράψει στο τέλος του προηγούμενου μήνα κινείται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 μετά από την δυσπραγία ανοδικής τμήσης των 385 μονάδων.
Στοιχείο, όπου τον οδήγησε σε αναδίπλωση προς τις 370 μονάδες κρατώντας όμως προς το παρόν ανέπαφη τη ζώνη στήριξης των 370 με 365 μονάδων. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση που εκτελεί ο FTSE 25 στο ημερήσιο chart τιμών έχει τα χαρακτηριστικά ενός “flag” σχηματισμού, όπου συνήθως βάση της τεχνικής ανάλυσης η υπάρχουσα primary market ανοδική τάση παίρνει «ανάσες» συνεχίζοντας μετέπειτα την πορεία της.
Ταμπλό
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 115 εκατ. ευρώ και δεν θεωρούνται ικανοποιητικές, καθώς οι ξένοι εξακολουθούν να περιμένουν να εδραιωθεί η πολιτική εμπιστοσύνη και να αρθούν οι αμφιβολίες ως προς το τι θα βγάλουν τα stress tests. Πάντως, οι τράπεζες στη συνεδρίαση της Πέμπτης σήκωσαν κεφάλι, με τον κλάδο να ενισχύεται 4,54%. Κέρδη 5,4% για την Eurobank, στα 0,349 ευρώ, 5% η Πειραιώς, στο 1,47 ευρώ, 4,63% η Εθνική στα 2,71 ευρώ και 3% η Alpha, στα 0,69 ευρώ. Σημειωτέον, ότι σήμερα οι τράπεζες συμμετέχουν στο roadshow της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη όπου θα έχουν την ευκαιρία οι διοικήσεις τους να εξηγήσουν τα σχέδια εξυγίανσής τους, αλλά και το τι συμβαίνει ως προς τα stress tests. Ισχυρές εντολές αγορών βγήκαν στον Μυτιληναίο, που αντέδρασε με κέρδη 4,41%, στα 6,63 ευρώ, με τη μετοχή να θεωρείται υποτιμημένη. Κίνηση στα 17,10 για τον ΟΛΠ και άνοδος πάνω από 25 για την ΓΕΚ/Τέρνα και την ΕΧΑΕ. Κλείσιμο στα 11 ευρώ για τον ΟΤΕ και απώλειες για ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Folli Follie.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr