Μαζική φυγή των αμερικανικών κεφαλαίων, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από το σύνολο της Ευρωπαϊκής περιφέρειας καταγράφεται σήμερα, για λόγους που συνδέονται με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για επέμβαση των Ρώσικων στρατευμάτων. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η υπόθεση της Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα και τις παραδοχές στα Ευρωπαϊκά stress tests, που στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, όπως έχει γράψει το «R» δεν θα εφαρμοστούν τα ακραία σενάρια. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «βιώνει» μία πρωτόγνωρη πτώση για φέτος, επιστρέφοντας τάχιστα στα χαμηλά 10μήνου, με κίνηση στις 1.075 μονάδες.
Οι συναλλαγές είναι αυξημένες και υποδηλώνουν ακραίο ξεπούλημα, καθώς ξεπερνούν τα 111 εκατ. ευρώ, έπειτα από 3,5 ώρες συναλλαγών. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι margin calls δεν σπάνε. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές εδώ και δύο μήνες που έχει ξεκινήσει η πλαγιοκαθοδική κίνηση, κλείνουν θέσεις και δεν ανοίγουν νέες, ενώ αποφεύγουν να τοποθετούνται ανοιχτά. Εκείνο που έχει βάση σήμερα, είναι ότι παίρνουν τις ζημιές τους και… φεύγουν. Πρώτα τα hedge funds και από κοντά οι Έλληνες. Δεν υπάρχουν καν τιμές stop losses, διότι αυτές έχουν διασπαστεί προ πολλού. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά βρίσκεται στο κόκκινο τέσσερις μήνες συνεχόμενα. Στην περίπτωση των τραπεζών, οι τιμές τους κινούνται σε σημαντικά discounts σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Μοναδική… ελπίδα είναι η σταθεροποίηση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντέξουν τα τεχνικά… αναχώματα πέριξ των 1.050 μονάδων.
Σταγόνα στον ωκεανό, στο μεταξύ, και τα θεαματικά αποτελέσματα του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ" href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%9A%CE%91">ΜΕΤΚΑ, αλλά και το επικείμενο deal της Εθνικής με Goldman Sachs και Deutsche Bank για την NBGI Private Equities.
Όπως έγραφε νωρίτερα το «R», υπό προϋποθέσεις τα επίπεδα των 1.150 μονάδων θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο εισόδου στην αγορά. Πλέον όμως, η περιοχή αυτή, όπως διαπιστώθηκε μετά το χθεσινό «σπάσιμό» της προς τα κάτω είναι απρόβλεπτη. Την άποψη αυτή μεταφέρουν χρηματιστές σε πελάτες τους, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα για την αγορά αρχίζουν να δημιουργούνται περίπου 100 μονάδες πιο κάτω, στα επίπεδα των 1.050 μονάδων, τότε που από τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε η μεγάλη αντίδραση της αγοράς μέχρι τις 1.379 μονάδες. Εκείνο όμως που κρατούν οι αναλυτές είναι ότι η αγορά κινείται πια σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου. Καταλύτες για αλλαγή κλίματος δεν υπάρχουν και οι ξένοι επενδυτές περιμένουν να δουν που και πότε θα «κάτσει η σκόνη» ως προς τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών stress tests που αφορούν τις Ελληνικές τράπεζες.
Ούτε οι ξένοι οίκοι αποκλείουν το σενάριο νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες. Και για να το διαπιστώνει αυτό η BofA Merrill Lynch, σημαίνει ότι το «μήνυμα» της επιφυλακτικότητας απέναντι στη χώρα μας και την αγορά της έχει περάσει σε όλα τα ξένα desks. Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προβούν στην έκδοση νέων μετοχών, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη φράση "Ήρθε η ώρα για μία παύση στην ελληνική αγορά", δίνει το στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασης της αλλά και των τιμών στόχων για τις τραπεζικές μετοχές.
Εν όψει των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, η τελευταία έκθεση της αμερικανικής τράπεζα σημειώνει ότι η απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ξένος Τύπος. Η Γερμανική Handelsblatt έγραφε χθες ότι τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ και οι τράπεζες φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Γι' αυτό, σημειώνει, γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και διατυπώνονται πολλές σχετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το συμπέρασμα της εφημερίδας είναι ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που μόλις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, περιμένουν με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση.
Το μήνυμα ότι οι ξένοι μπορούν να περιμένουν για να αγοράσουν σε νέες χαμηλότερες τιμές, εφόσον υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου, το έχουν πάρει και όπως όλα δείχνουν τηρούν στάση αναμονής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr