Όπως ανέφερε ο Δρ. John Doukas (Γιάννης Δούκας), σύμφωνα με το Υπόδειγμα Αποτίμησης Περιουσιακών Στοιχείων (Capital Asset Pricing Model - CAPM), οι επενδυτές θεωρούνται ορθολογικοί και πληροφορημένοι.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για το λόγο αυτό πολλές εξηγήσεις έχουν δοθεί για την ερμηνεία των αποδόσεων, όπως η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που προσεγγίζουν την αγορά, χρηματοοικονομικές "ανωμαλίες" και άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Η Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική μπορεί να εξηγήσει τέτοιες ανωμαλίες, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη ψυχολογία, όπως το συναίσθημα (η "διάθεση" των επενδυτών και συμπεριφορικά σφάλματα). Το τρέχον συναίσθημα επηρεάζει την κρίση και τις αποφάσεις των επενδυτών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα θετικά γεγονότα, ως πιο πιθανό να συμβούν σε σχέση με αρνητικά γεγονότα, και αντιστρόφως. Οι αισιόδοξοι επενδυτές συνεπώς τείνουν να υπερτιμολογούν τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς προεξοφλούν θετικά αποτελέσματα (και αντιστρόφως οι απαισιόδοξοι). Το συναίσθημα στις αγορές αποτελεί παράγοντα αναποτελεσματικότητας.
Ο Δρ. John Doukas παρουσίασε τα ευρήματα μελέτης που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των επενδυτών σε περιόδους που στην αγορά επικρατεί "αισιοδοξία" και "απαισιοδοξία".
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι σε περιόδους απαισιοδοξίας οι επενδυτές τείνουν να παίρνουν πιο ορθολογικές αποφάσεις.
Επίσης, στη μελέτη διερευνάται η συμπεριφορά των μικρο-επενδυτών, υπό το πρίσμα, ότι σε περιόδους όπου επικρατεί αισιοδοξία στις αγορές, συμμετέχουν επενδυτές με περιορισμένη πληροφόρηση και γνώσεις (noise traders), οι οποίοι επενδύουν σε μετοχές ανάπτυξης και μετοχές με υψηλό συστηματικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αγορών που εξετάζουν παράγοντες όπως οι προσδοκίες για τη μελλοντική κερδοφορία των εταιρειών, οι ροές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και άλλους, φαίνεται ότι οι noise traders έχουν υψηλότερες προσδοκίες για άνοδο των μετοχών με υψηλό συστηματικό κίνδυνο, σε περιόδους όπου επικρατεί αισιοδοξία, ενώ σε περιόδους όπου επικρατεί απαισιοδοξία, η επενδυτική τους συμπεριφορά, προσεγγίζει τα πρότυπα ορθολογικής συμπεριφοράς.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας βρίσκουν εφαρμογή στην αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι μεταβολές στο συναίσθημα των επενδυτών οδηγεί σε αποκλίσεις από την ορθολογική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων.
Οι αγορές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές ή αναποτελεσματικές, είπε.
Επίσης, σημείωσε ότι για την εκτίμηση του κόστους κεφαλαίου, το υπόδειγμα CAPM θα πρέπει να χρησιμοποιείται, μόνο σε περιόδους που επικρατεί απαισιοδοξία, ενώ τόνισε ότι η εκπαίδευση των επενδυτών, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγορών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr