Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κύριος στόχος της Ελληνικής πλευράς και του αρμοδίου Υπουργείου Τουρισμού είναι να καταδείξει ότι κανένας Ρώσος τουρίστας που ήλθε μέσω του συγκεκριμένου γραφείου δε θα μείνει ξεκρέμαστος. Άλλωστε η γενικότερη γεωπολιτική συγκυρία, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Τουρισμού, απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς σε ο,τιδήποτε αφορά τη Ρωσική αγορά. Η Ελλάδα, με δεδομένη, τη διάθεση της Ε.Ε. και των Αμερικανών για κλιμάκωση των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα ανησυχεί για περαιτέρω συρρίκνωση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί λόγω της per capita δαπάνης, αλλά και της αυξητικής δυναμικής, έναν από του βασικούς αιμοδότες της εγχώριας βιομηχανίας.
«Tο Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν με πολύ προσοχή και τη δέουσα σοβαρότητα τις εξελίξεις αναφορικά με το τουριστικό πρακτορείο από τη Ρωσία. Συνεργαζόμαστε στενά, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, με τις Ρωσικές αρχές και βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους φορείς του ελληνικού τουριστικού κλάδου. συνεχής ενημέρωση και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Από την πλευρά μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση των συνεπειών του συγκεκριμένου περιστατικού. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος τουριστικός προορισμός που σέβεται τους επισκέπτες της» τονίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ρωσικές … απώλειες
«Πέρυσι είχαμε 1,35 εκατ. ρώσους τουρίστες και 250.000 Oυκρανούς. Στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό στους Ρώσους. Δεν θα τα καταφέρουμε. Οι ρώσοι τουρίστες υπολογίζονται φέτος σε 1,1 με 1,2 εκατ. Από την αγορά της Ουκρανίας η πτώση είναι πάνω από 50%» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης και συμπληρώνει:
«Εδώ και μήνες μας ανησυχεί η εικόνα στη Ρωσία, περιμέναμε ότι θα είχαμε δυο – τρεις χρεοκοπίες μικρών γραφείων, αυτό είναι μεγάλο» σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη στη χώρα μας αυτή την στιγμή βρίσκονται 8.000 ρώσοι τουρίστες μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου, από τους περίπου 30.000 που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.
«Μέλημά μας είναι οι 8.000 τουρίστες να μην κληθούν να ξαναπληρώσουν για τη διαμονή τους. Τοπικά ελληνικά γραφεία δέχθηκαν να καλυφθεί το υπολειπόμενο κόστος της διαμονής. Νομίζω ότι οι πελάτες που έχουν κλείσει με το γραφείο αυτό, θα κάνουν νέα κράτηση με άλλους οργανισμούς» ανέφερε.
Ο ίδιος τοποθέτησε την συνολική «ζημιά» για τον ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα της Labirint ο ΣΕΤΕ εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία σημειώνει και «προτρέπει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γραφείο ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των ρώσων επισκεπτών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά»
Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι σύντομα θα υπάρξουν διευκρινήσεις για τον τρόπο πληρωμής ή την ασφαλιστική κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους διαμονής τους. «Ευελπιστώντας στην ταχύτατη τακτοποίηση όσων θεμάτων σχετίζονται με την πτώχευση, όπως και με την ασφαλή επιστροφή των επισκεπτών, προέχει η φιλοξενία όσων εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, και η διαφύλαξη της θετικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σχέδιο δράσης από το Υπ. Τουρισμού
Στο φόντο αυτό το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη έχει αναθέσει στον ΓΓ του ΕΟΤ κ. Π. Λιβαδά να συντονίσει , με τους απαιτούμενους προσεκτικούς χειρισμούς την όλη κατάσταση που έχει προκύψει με το κανόνι του…Λαβυρίνθου. Στόχευση είναι η αποφυγή κάθε κίνησης που θα επιφέρει δυσφήμιση και θα δημιουργήσει εντάσεις σε ένα πελάτη του Ελληνικού τουρισμού, που ήδη βλέπει τη Δύση, άρα συνεκδοχικά και την Ελλάδα να τον αντιμετωπίζει αρνητικά.
Ενδεικτικό είναι ότι η Aegean Airlines, η οποία συνεργαζόταν με τον Labirint στη διακίνηση των Ρώσων τουριστών, μεταφέρει ότι "θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες των επιβατών της προσφέροντας τις ποιοτικές υπηρεσίες της για το καλό και του ελληνικού τουρισμού, έτσι ώστε να μην υπάρχει επίπτωση στη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν βγάλει εισιτήρια με την AEGEAN μέσω του Labirint και είναι στην Ελλάδα θα επιστρέψουν κανονικά πίσω χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση σε αυτούς λόγω της πτώχευσης του Labirint".
Επίσης, ένας βασικός εταίρος τoυ Labirint , ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας ιδιόκτητων ξενοδοχείων Mitsis Hotels κ.Κώστας Μήτσης διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τις διαμονές όσων τουριστών ήλθαν στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο γραφείο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: "Μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης του Ρωσικού T.O. LABIRINT, ο ξενοδοχειακός όμιλος “MITSIS HOTELS” έτυχε να φιλοξενεί περί τις 5000 Ρώσους τουρίστες στα ξενοδοχεία του σε όλη την Ελλάδα.Ο ιδιοκτήτης Κος Κωνσταντίνος Μήτσης βεβαιώνει όλους τους φορείς Ελλάδας, Ρωσίας κ.α. ότι: -Όλοι οι τουρίστες που διαμένουν ήδη στα ξενοδοχεία “MITSIS” θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται χωρίς καμία επιπρόσθετη πληρωμή μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής τους.- Νέοι πελάτες που αφικνούνται από τις 04/08 και μετά θα πρέπει να κατέχουν voucher του τουριστικού γραφείου "Le Grand” για τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία “MITSIS”.
Εντείνονται οι ανησυχίες για άλλα κανόνια
Ωστόσο, η ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα της στέπας δε σταματούν εδώ. Ο … λαβύρινθος μιας αναδυόμενης αγοράς κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, σημειώνει στο Reporter, στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας και βαθύς γνώστης των πραγμάτων Στη Ρωσία. Το συγκεκριμένο γραφείο βασιζόταν σε ισοστάθμιση ρίσκου που έκανε με χειμερινό τουρισμό στη Φινλανδία για την επιθετική ανάπτυξη στην Ελλάδα, με κτυπημένες τιμές, αναφέρει στο « R» ο ίδιος. Αυτή άλλωστε, αναφέρει, είναι μια πάγια τακτική tour operators στη Μόσχα, που μόνο κίνητρο είχαν την κατάκτηση μεριδίων αγοράς, ακόμα και με παρακινδυνευμένες πρακτικές. Η πτώση του ρουβλίου, η μείωση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία, οδήγησε πολλούς από τους χρηματοδότες αυτών των… κασκαντέρ της αγοράς, να απαιτήσουν τα χρήματά τους, κάτι που δεν έκαναν μέχρι πέρυσι, όταν η διόγκωση του ρευμάτων τουριστών από τη Ρωσία προσέδιδε τζίρους, αισιοδοξία κι άρα και άνεση χρηματοδότησης.
Ωστόσο οι εποχές των παχιών αγελάδων και γα τη Ρωσία πέρασαν κι έτσι ήλθε η ώρα της αλήθειας και για την ιδιοκτήτρια εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint. Έτσι οι υποχρεώσεις της Ideal-Tour φαίνεται να ξεπερνούν προς ώρας τα τα 31 εκατ. ευρώ, κύρια στην αεροπορική εταιρεία «Orenbourg Airlines», θυγατρική της Aeroflot. Η τελευταία τράβηξε την πρίζα καθώς εκτιμούσε ότι το φέσι… θα μεγάλωνε. Αμέσως σταμάτησε να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των εταιρειών Ιdeal-Tour και Labirint για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί και απαιτεί τα χρήματά της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού λόγω μετά την πτώση που κατέγραψε το ρούβλι, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, το γεγονός ότι απαγορεύτηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό για στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με την
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουλίου το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών έναντι των πελατών του, αρκετές χιλιάδες των οποίων βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να έχει καλυφθεί οικονομικά το ταξίδι τους για τις συνεργαζόμενες με το Neva εταιρείες.
Δέκα ημέρες αργότερα ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της η Roza Vetrov Mir της Μόσχας και στις 30 Ιουλίου η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Όμως διάχυτη είναι η ανησυχία ότι λόγω της κατάστασης να υπάρξουν κι άλλα κανόνια σε μια αγορά που βρίθει παθογενειών, όπως η Ρωσική. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στον Skai, ο Ανδρέας Ανδρεάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν κι αλλά προβλήματα στον τουρισμό λόγω της κρίσης, ενώ δεν είναι λίγοι που περιμένουν κι άλλους tour operators της Ρωσίας να σκάσουν.
Πάντως, πληροφορίες, του «R» αναφέρουν ότι το χρηματοοικονομικό κόστος για ελληνικές επιχειρήσεις , πέρα από αντιπροσώπους τoυ Labirint σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα είναι ελέγξιμες, λόγω του ότι πολλοί από τους εταίρους του Ρωσικού γραφείου είχαν φροντίσει να έχουν προεισπράξει σημαντικό μέρος των οφειλών. Βέβαια ο Αύγουστος κλασικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ένας μήνας με πολλές πληρωμές και αυτό ίσως να δημιουργεί ανησυχία για επιταγές του Labirint που είναι λήξης Αυγούστου και Σεπτεμβρίου…
Μεγάλος κερδισμένος πάντως της όλη ιστορίας φαίνεται να είναι ο Μπόρις Μουζενίδης, που πλέον δε θα έχει ένα βασικό ανταγωνιστή στα πόδια του ειδικά στην αγορά της Χαλκιδικής που κυριαρχεί….
Γιώργος Αλεξάκης