Η σχετική απόφαση θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς εφόσον οι σχετικές αυξήσεις τελικά δοθούν, θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως, όμως, υποστηρίζεται από δικαστικούς κύκλους, πρόκειται για προδικαστική απόφαση (επιλύει μόνο το νομικό μέρος του ζητήματος και παραπέμπει για τα υπόλοιπα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών) και όχι για οριστική. Επομένως, η εφαρμογή της θα καθυστερήσει μερικά χρόνια και θα ισχύει μόνον για όσους θα δικαιώνονται από τα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία θα πρέπει να προσφύγουν.
Με την απόφαση του Μισθοδικείου κρίθηκε ότι οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) πρέπει να αυξηθούν κατά 61,3% και θα είναι κατά 3.348 ευρώ χαμηλότερες από αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, που ανέρχονται στα 10.271 ευρώ. Οι σημερινές αποδοχές των προέδρων ανέρχονται στα 5.455 ευρώ. Οι σχετικές αποδοχές των προέδρων «ρυθμίζουν» και τις αποδοχές των άλλων δικαστικών λειτουργών, καθώς αυτές αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον βαθμό του κάθε δικαστή.
Το Μισθοδικείο δικαίωσε, ειδικότερα, κατά πλειοψηφία 6 3, (μειοψήφησαν οι τρεις πανεπιστημιακοί και πλειοψήφησαν δικαστές και δικηγόροι) την εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων, Γεωργία Παυλοπούλου, που διεκδικούσε ποσό 250.240,87 ευρώ, για την πενταετία 2000 2005 ως αύξηση των αποδοχών της, υποστηρίζοντας ότι οι αποδοχές των δικαστών και ειδικά των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων πρέπει να αντιστοιχούν σε αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και των προέδρων των άλλων Αρχών. Επιπλέον, ζητούσε αποζημίωση 5. 000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει τις αποδοχές της.
Στο σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου υπογραμμίζεται ότι:
«Οι αποδοχές των λειτουργών της Θέμιδος πρέπει να είναι διακεκριμένες και αυξημένες έναντι των άλλων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, χωρίς καμία εξαίρεση ή παρέκκλιση (κατά τη μειοψηφούσα άποψη, δεν πρέπει να δοθούν οι αυξήσεις για λόγους εισοδηματικής πολιτικής).
Οι ανώτατοι δικαστές δεν πρέπει να υπολείπονται μισθολογικά από τους άλλους ανώτατους δημόσιους λειτουργούς. Aυτό σημαίνει ότι οι αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων θα πρέπει να εξομοιωθούν με τις αποδοχές των ανωτέρων κρατικών λειτουργών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr