Η ITUC, παγκόσμια οργάνωση συνδικάτων σε όλο τον κόσμο, αξιολόγησε 97 διαφορετικούς παράγοντες- μεταξύ άλλων η δυνατότητα να ενταχθούν σε συνδικάτα, η πρόσβαση σε νομική προστασία και η προστασία από βίαιες συνθήκες- σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση τον Γενικό Δείκτη Δικαιωμάτων του 2014.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, σε τουλάχιστον 35 χώρες, οι εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί ως μια τακτική για να καμφθούν οι απαιτήσεις τους για δημοκρατική μεταχείρηση, αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας και ασφάλεια. Σε τουλάχιστον εννέα χώρες, η δολοφονία και η εξαφάνιση χρησιμοποιούνται τακτικά για τον εκφοβισμό των εργαζομένων.
Η ομάδα κατατάσσει κάθε χώρα σε μια κλίμακα από το 1 (την καλύτερη προστασία) έως το 5 (τη χειρότερη προστασία). ι ΗΠΑ βρίσκονται στο 4 με την ένδειξη "συστηματικές παραβιάσεις» και «σοβαρές προσπάθειες συντριβής της συλλογικής φωνής των εργαζομένων". Παράδειγμα προς μίμηση η Δανία, που είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με τέλειο σκορ, αφού τηρεί και τους 97 δείκτες των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όσο για την Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 5...
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η παγκόσμια κατάταξη.
1 - Παράτυπες παραβιάσεις δικαιωμάτων: 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Ουρουγουάης
2 - Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων: 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ελβετίας
3 - Τακτικές παραβιάσεις δικαιωμάτων: 33 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Χιλής και την Γκάνα
4 - Συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων: 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και των ΗΠΑ
5 - Καμία εγγύηση των δικαιωμάτων: 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, του Μπαγκλαντές και του Κατάρ
5+ - Καμία εγγύηση των δικαιωμάτων λόγω βλάβης του κράτους δικαίου: 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και Σομαλίας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, αναζητήστε την πλήρη έκθεση εδώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr