«Αυτή είναι μια μη ικανοποιητική κατάσταση διότι διαιρεί την Ευρώπη» , είπε , προσθέτοντας πως τα ισχυρότερα μέλη επιβάλουν την άποψη του σε θεσμούς όπως η ΕΚΤ. «Γερμανία και Γαλλία έχουν τη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα», είπε δεικτικά.
Ακόμη, ανέφερε πως η νομισματική της ΕΚΤ δεν εξυπηρετεί ομοιόμορφα τις ανάγκες των κρατών μελών, λέγοντας πως την ίδια στιγμή που η Γερμανία δεν επιτρέπει να υπάρξει πληθωρισμός ο αποπληθωρισμός βυθίζει σε ύφεση και ανεργία την Ελλάδα. «Ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει μόνο με πληθωρισμό και όχι με αποπληθωρισμό», τόνισε.
Ο κ. Πισσαρίδης εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΕΚΤ υποστηρίζοντας πως καθυστερεί να λάβει μέτρα τόνωσης της ζήτησης και ενίσχυσης του πληθωρισμού. «Ο Ντράγκι είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασώσει το ευρώ. Έσωσε το ευρώ, αλλά δεν διέσωσε του Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε επικριτικά ο Κύπριος νομπελίστας , προσθέτοντας πως η ΕΚΤ αρέσκεται στα λόγια αντί της δράσης.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η πολιτική της ΕΚΤ ακολουθεί την γερμανική στατιστική και ως εκ τούτου κρατά χαμηλά τα επιτόκια , χωρίς να δημιουργεί πληθωρισμό. Έτσι, ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην Γερμανία είναι στο 0,9% και η ανεργία στο 5,1% , όταν στις χώρες του Νότου ο αποπληθωρισμός είναι στο 0,54% και η ανεργία στο 19,5%. «Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε την βαθιά ενσωμάτωση της ζώνης του ευρώ όταν η Γερμανία είναι σήμερα πιο πλούσια από ότι το 1999 και η Ιταλία , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι φτωχότερες», τόνισε.
Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως για την υπέρβαση της κρίσης χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ , αλλά και παρεμβάσεις για να μειωθεί το χρέος στην Ευρωζώνη και να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευελιξία η αγορά εργασίας. Στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων στη ζώνη του ευρώ, αλλά και της συγκέντρωσης του δημοσίου χρέους (debt pooling). «Σε ένα γάμο δίνεις στην γυναίκα σου κάποια από τα χρήματα που βγάζεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ βορρά και νότου.
Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε πως τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ διαφορετικά συμφέροντα και ότι τις ηγεσίες τις ενδιαφέρουν οι εθνικές ψήφοι και όχι οι ευρωπαϊκές. «Χωρίς να υπάρξει στενή πολιτική ενοποίηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην οικονομική ενοποίηση», είπε καταλήγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr