Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ, στο πρώτο μέρος ενός αφιερώματος στους μήνες «που άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη», με τον ενδεικτικό τίτλο «Ήταν το σημείο όπου η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε εκραγεί - Πώς σώθηκε το ευρώ», περιγράφει το εκρηκτικό παρασκήνιο μιας κρίσης που προκλήθηκε από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Με απλά λόγια πως ένας, έξαλλος στην κυριολεξία Σαρκοζί, «στρίμωξε στη γωνία» τον Γιώργο Παπανδρέου, μετατρέποντας το ερώτημα του δημοψηφίσματος επί του προγράμματος διάσωσης, σε ερώτημα αν είστε «υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».
Και πως ο τότε ΥΠΟΙΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, κατά τον κ. Σπίγκελ, «εποφθαλμιούσε» τη θέση του πρωθυπουργού, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Κάννες με τον Γιώργο Παπανδρέου να κοιμάται, έδωσε την εντολή να συνταχθεί η ανακοίνωση η οποία επί της ουσίας αποκήρυττε το δημοψήφισμα για να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη για το δημοψήφισμα εκτός από έναν στενό κύκλο συνεργατών του. Αυτός που «εξερράγη» στο άκουσμα της πρόθεσης Παπανδρέου ήταν ο Γάλλος πρόεδρος η αντίδραση του οποίου απέναντι στους Παπανδρέου και Βενιζέλο έκανε πολλούς από τους παρευρισκομένους να νιώσουν άβολα «βλέποντας τη συμπεριφορά απέναντι σε έναν εκλεγμένο ηγέτη».
Ήταν οι κρίσιμες εκείνες ώρες που ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγούνταν στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για την ευρωζώνη αν η Ελλάδα αποχωρούσε, πολύ δε περισσότερο οικειοθελώς μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Ο Πίτερ Σπίγκελ περιγράφει πως στη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου έδειχνε κουρασμένος και ότι τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος και ότι πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του είπε ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε στους Σαρκοζί και Μέρκελ για αυτή τη συνομιλία, αλλά ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως πιθανού ηγέτη μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.
Στο τέλος της συνάντησης, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο κ. Σπίγκελ και λίγο πριν το ελληνικό αεροπλάνο πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, ο Μπαρόζο έπιασε τον κ. Βενιζέλο και του είπε ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να «σκοτωθεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr