Παρά τις κλιματικές αντιξοότητες της περιοχής, όπως είπε ο κ. Zadjali, οι αραβικές χώρες έχουν αρκετά μεγάλη παραγωγή σιτηρών, ζάχαρης, λαδιού και ψαριών, που καλύπτουν μεγάλο μέρος των εγχώριων αναγκών. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγωγές
Επίσης, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουν η Ε.Ε και ο αραβικός κόσμος, ώστε να ενισχύσουν τη συνεργασία τους είναι η ασφάλεια τροφίμων. Ανέφερε, δε, ότι τα πλέον σημαντικά ζητήματα για την αγροτική παραγωγή των αραβικών χωρών είναι η επάρκεια νερού, όπου απαιτείται καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, οι παραδοσιακές σοδειές στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις από ευρωπαϊκά κεφάλαια και η σταθερότητα της παραγωγής.
Ευκαιρίες επενδύσεων σε Σουδάν και Κουρδιστάν
Να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής του Κουρδιστάν που ανήκει στο Ιράκ, κάλεσε τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ο υπουργός Σχεδιασμού της Περιοχής του Κουρδιστάν, Ιράκ, Dr Ali Othman Badri Sindi, επισημαίνοντας από το βήμα του Economist ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν άμεσες ξένες επενδύσεις που άγγιξαν τα 25 δις δολάρια.
Ανέφερε ακόμα ότι βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία κοινών οικονομικών ζωνών στα πρότυπα της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Ο κ. Sindi υπογράμμισε επίσης ότι στο Κουρδιστάν έχουν την έδρα τους πολλές εταιρείες, καθώς αποτελεί κόμβο εξαιτίας του αεροδρομίου και πρόσθεσε ότι αποτελεί πλεονέκτημα ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων, καθώς το 50% αυτών είναι κάτω των 25 ετών. Τόνισε, παράλληλα, ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών υποδομών και με τη βοήθεια του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Το Σουδάν διαθέτει από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές στον αραβικό κόσμο, τόνισε ο υπουργός Επενδύσεων του Σουδάν Dr Mustafa Osman Ismail Alamin στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στον κλάδο της γεωργίας δεν υπάρχει ουσιαστικά φόρος, ενώ στη βιομηχανία είναι 10% και στις υπηρεσίες είναι 15%.
Την περίοδο 2001-2010, όπως είπε ο κ. Alamin, το Σουδάν ήταν η δεύτερη δημοφιλέστερη αραβική χώρα για τους επενδυτές με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 30 δις δολάρια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο Σουδάν δραστηριοποιούνται 10 ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα του διαθέτει τον καλύτερο επενδυτικό νόμο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ο κ. Alamin υπογράμμισε, πάντως, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις σε βασικές υποδομές, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια, το οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, η υγεία και η εκπαίδευση. Υποστήριξε ότι τον ρόλο του χρηματοδότη αυτών των επενδύσεων θα μπορούσαν να τον διαδραματίσουν κάποια ισχυρά αραβικά κεφάλαια. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ορυκτό πλούτο της χώρας του, όπως είναι ο χρυσός, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς.
"Καμπανάκι" για το νερό
Έως το 2030 ο κόσμος θα χρειάζεται να παράγει 50% περισσότερα τρόφιμα και ενέργεια, ενώ θα χρειάζεται 30% περισσότερο γλυκό νερό, προέβλεψε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist για την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών και Ηλεκτρικών Πόρων του Λιβάνου, Dr Fadi Georges Comair, τονίζοντας ότι η περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται ήδη «παγιδευμένη» ανάμεσα σε ελλείψεις νερού-ενέργειας-τροφίμων. «Το νερό χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας και η ενέργεια χρησιμοποιείται για την παροχή νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη διασύνδεση των δύο αγαθών.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σοβαρή έλλειψη νερού στις νότιες χώρες, στις περισσότερες ανατολικές και σε κάποιες ευρωπαϊκές (Κύπρος, Ισπανία, Μάλτα), φαινόμενο το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω ως προέκταση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η ζήτηση νερού έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης διοικητικών και τεχνολογικών πρακτικών οι οποίες θα δίνουν λύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr