Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν αλλά και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, το 2014 θα είναι το έβδομο έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό.
«Οι προηγμένες οικονομίες επιταχύνονται και οδηγούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ τα κάποτε εμπόδια της οικονομικής μηχανής, όπως οι επενδύσεις και το εμπόριο, αρχίζουν να παίρνουν ξανά τα πάνω τους», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Αγκελ Γκουρία.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, με την ανεργία διεθνώς να εξακολουθεί να παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ευκαιρίες για όλους, εξασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της οικονομικής δραστηριότητας είναι ευρέως κατανοητά».
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στις 34 χώρες-μέλη ΟΟΣΑ αναμένεται να επιταχυνθεί σε ποσοστό 2,2% το 2014 και 2,8% το 2015, σύμφωνα με το Outlook. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το 2014 και 3,9% το 2015.
Μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομίες, η ανάκαμψη είναι η καλύτερα εδραιωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το αμερικάνικο ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2014 και 3,5% το 2015.
Η ζώνη του ευρώ θα δει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από τρία χρόνια ύφεσης : 1,2% 2014 και 1,7% το 2015.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι και το 2014 η ύφεση θα συνεχιστεί και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ στο Outlook του Νοεμβρίου προέβλεπε ύφεση της τάξης του 0, 4%. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 1,9%, από 1,8% που προβλεπόταν πριν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr