Το θέμα προκάλεσε έντονες συζητήσεις και ανησυχία στους κόλπους των Ελλήνων επενδυτών. Με την αγορά στα όρια των 1.200 μονάδων και κινδυνεύοντας να χαθούν όλα τα κέρδη του 2014, η κυβέρνηση φαίνεται πως την τελευταία στιγμή κάνει πίσω μετά μάλιστα τις μεγάλες πιέσεις που άσκησαν παράγοντες της αγοράς. Χρηματιστές υποστήριζαν νωρίτερα στο 'R" ότι η κυβέρνηση μυρίστηκε χρήμα στο Χρηματιστήριο και έσπευθσε να το φορολογήσει, τη στιγμή που η αγορά απωθεί λόγω του φόρου συναλλαγών και του... αδιευκρίνιστου φόρου υπεραξίας, όλους όσους επιθυμούν να μπουν στην αγορά. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αποδίδουν την πτώση στη βαριά φορολογία. Μάλλον, είναι το πάτημα για διόρυθωση, αφού το κουμάντο στην αγορά εδώ και 18 μήνες κάνουν οι ξένοι επενδυτές, που έχουν συμμετοχή πάνω από 505 στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και πραγματοποιούν το 60% του συνολικού τζίρου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Αποθετήριο επενδυτές με χαρτοφυλάκιο αξίας έως 500 χιλ. είναι 1459 επενδυτές και επενδυτές μέχρι 1 εκατ. ευρώ είναι 1267.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ αναφέρει τα ακόλουθα:
- Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τον ορισμό επιτηδευματιών των επενδυτών ελήφθη χωρίς να γίνει η αναγκαία διαβούλευση με όλους τους φορείς και με το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ.
- Η εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα να χαρακτηρίζονται οι Έλληνες επενδυτές επιτηδευματίες είναι πρωτοφανής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, άλλωστε υπάρχει σαφής ερμηνεία από την Ευρωπαϊκή Οδηγία (MiFID) περί των ''ειδικών επενδυτών'', με συγκεκριμένα κριτήρια.
- Δεν είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επαγγελματία από πλευράς επενδυτικού προφίλ σύμφωνα με την MiFiD να μπερδεύεται με τον χαρακτηρισμό του ως επιτηδευματία από πλευράς φορολογίας. Είναι πρωτοφανές και δείχνει άγνοια των νόμων και των κανονισμών του χρηματοπιστωτικού χώρου.
- Σε καμιά χώρα επίσης δεν υπάρχουν διπλοί φόροι (εδώ στη χώρα μας τριπλοί φόροι):
α) συναλλαγών
β) υπεραξίας
γ) επιτηδευματία
Καλούμε όλους τους αρμοδίους (εκπροσώπους της Τρόικα, εκπροσώπους του Υπουργείου, κλπ.) να μας αναφέρουν σε ποια χώρα εάν υπάρχει (που δεν υπάρχει) ο χαρακτηρισμός επενδυτή ως ''επιτηδευματία''. Η στάση του υπουργείου οδηγεί σε υπέρ-φορολόγηση στην μοναδική μέχρι στιγμής πραγματική πύλη εισόδου κεφαλαίων στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επιτηδευματία έχει επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και δημιουργεί προβλήματα σε μισθωτούς.
Ο Σύνδεσμος μας στη προσπάθεια υπεράσπισης της ανάπτυξης της Ελλάδος σε Χρηματοπιστωτικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση όπως αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και στην λειτουργία της αγοράς μας και δηλώνει πως θα αγωνιστεί με όλα του τα νόμιμα μέσα για την ανάκληση του χαρακτηρισμού των επενδυτών ως επιτηδευματιών και τον καθορισμό ενός μόνο φόρου στα πρότυπα των Διεθνών αγορών.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr