Τις περασμένες δεκαετίες, που το χρήμα έρρεε άφθονο, η επένδυση για την προετοιμασία των μαθητών προκειμένου να μετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν όχι μόνο αμελητέα αλλά και επιβεβλημένη ως απόδειξη της φροντίδας αλλά και του οικονομικού status κάθε οικογένειας.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις συναντούσε κανείς τη λόγικη πως όσα περισσότερα επενδύεις σε αυτήν την προετοιμασία τόσο περισσότερα και θα εξαργυρώσεις, αφού άλλο είναι να γίνει κάποιος δάσκαλος και άλλο γιατρός, δικηγόρος ή πολιτικός μηχανικός.
Ωστόσο στα χρόνια της κρίσης που τα χρήματα δεν υπάρχον και οι δουλειές είναι σπάνιες το φροντιστήριο απαιτεί οικογενειακή θυσία καθώς πλέον οι γονείς «ματώνουν» οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα.Υπολογίζεται πως η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις κοστίζει τουλάχιστον 14.000 ευρώ.
Παρόλαυτά, το θέμα αυτό παραμένει στις πρώτες προτεραιότητες των γονιών, αφού με δεδομένη την ανταγωνιστικότητα των εξετάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν το μέλλον των παιδιών τους.
Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι δαπανήθηκαν 1,05 δισ. ευρώ για την προετοιμασία στα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου, με το ποσό να παρουσιάζεται μειωμένο μόλις κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως για έξι ώρες την εβδομάδα για εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, στην οποία μετέχουν πολλοί αριστούχοι με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών.
Δεν είναι όμως τα μοναδικά «εκπαιδευτικά» έξοδα, καθώς την ίδια ώρα οι γονείς δαπανούν αρκετά χρήματα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 30 έως 170 ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα και το επίπεδο. Για παράδειγμα, για την απόκτηση του πτυχίου Lower το μηνιαίο κόστος είναι έως 120 ευρώ, και για το Proficiency 180 ευρώ.
Συνολικά, με βάση έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς δίνουν περί 859,29 εκατ. ευρώ ετησίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr