Παράλληλα, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα είχαν ένα επιπρόσθετο θετικό αποτέλεσμα: τη ρητή αναφορά στη συμφωνία ότι όσο υπερβαίνονται οι στόχοι για το πλεόνασμα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να μειώνει το γενικό φορολογικό βάρος.
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι υπάρχει «χάσμα» μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το κενό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ομιλεί για ανάγκες χαμηλότερες του 1 δισ. ευρώ και το θέμα θα εξεταστεί με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επισήμανε ότι «θέλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ». Για τον συγκεκριμένο λόγο, πρόσθεσε, «το δημόσιο συμφέρον είναι να καλυφθούν πλήρως από την αγορά οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών».
Πάντως, η όποια συζήτηση για το θέμα, θα αρχίσει από το φθινόπωρο και μετά (συναρτάται με τα stress tests της ΕΚΤ). Άλλωστε, η ελληνική πλευρά δεν επείγεται, καθώς αφ' ενός έχει καλυφθεί πλήρως το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο 12μηνο, ενώ αφ' ετέρου, η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται για τέλος του καλοκαιριού. «Τους περιμένουμε από τέλος Αυγούστου» είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος. Για να προσθέσει ότι, λόγω αυτών, αναβάλλονται και οι αποφάσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να εμμένει ότι δεν θα χρειαστεί μία νέα χρηματοδότηση μόλις εκπνεύσει το υπάρχον Πρόγραμμα.
Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, να επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή θα αφορά σε πολύ λιγότερα από 4 δισ. ευρώ. «Δεν χρειαζόμαστε άλλη υποστήριξη, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο ίδιος. Πάντως, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες (εάν θα υπάρξει και δεύτερη έκδοση ομολόγων ή το ακριβές ύψος του ποσού).
Στις άμεσες, επίσης, κινήσεις της, η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει τη συζήτηση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους. «Η συζήτηση αυτή ίσως αρχίσει και στο Eurogroup του Μαΐου. Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση, δεν θα τελειώσει σε ένα Eurogroup, αλλά θέλουμε να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αναμένει τον καθορισμό των 6 + 6 «ορόσημων» για τις δόσεις του Ιουνίου και Ιουλίου (από 1 δισ. ευρώ ανά δόση). Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, στα «ορόσημα» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο δασικός νόμος, το πλανόδιο εμπόριο, το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η «μικρή» ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 4 μονάδες, κ.ά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr