Το αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η έκδοση θα έχει επαρκή ρευστότητα και θα συμβάλλει συνολικά στην πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανείζονται πλεον με εύλογο κόστος.
Πάντως, τις τελευταίες μέρες στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει παρατηρηθεί σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει στα προ του μνημονίου επίπεδα (7,06%) τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτικά για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές.
Ο κ. Σταικούρας υπερασπίστηκε την πολιτική Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2007 - 2009 το δημόσιο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το 1/5, αντίστοιχη αύξηση με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αλλά και το PSI του κ. Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι χωρίς την αναδιάρθωση του το 2012 θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από τα 321 δισ.ευρω που έφτασε το 2013 λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, θα είχε φθάσει στα 395 δισ.ευρώ ή 216% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους είναι πλέον στα χέρια των εταίρων και του Ευρωσυστήματος. Μόνο 29,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών και 28 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εν λόγω διακράτηση του δημοσίου χρέους από τους εταίρους, ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr