Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει βρεθεί λύση και για το ζήτημα των αρτοποιών και για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που είναι προαπαιτούμενα. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και ότι θα «τρέξει» ώστε να καλύψει τις εκκρεμότητες ως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Ωστόσο, τη Δευτέρα η τρόικα αναμένεται να θέσει χωρίς περιστροφές το αίτημα για πλήρη εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι είναι αργή η ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Στελέχη της σε Αθήνα και Βρυξέλλες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο βαθμός συμμόρφωσης της κυβέρνησης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του σμνημονίου κυμαινόταν μεταξύ 50% και 60%, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά του α' εξαμήνου του 2013 που έφτασε το 80%.
Πιο συγκεκριμένα τα σημεία που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι τα εξής:
-Δημοσιονομικά 2014-2015: Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι υψηλότερο του 1,5δισ. Το οικονομικό επιτελείο, θεωρεί, οτι το κενό του 2014 κλείνει χωρίς νέα μέτρα και η συζήτηση θα περιστραφεί κυρίως γύρω από το δημοσιονομικό κενό του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το κενό αυτό είναι μικρότερο από 1δις€, ενώ η τρόικα το εκτιμούσε στα 2 δισ. Μέχρι να κλείσει ο έλεγχος, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί το ύψος του και ο τρόπος κάλυψής του.
- Προτάσεις ΟΟΣΑ: Ολοκλήρωση του νομοσχεδίου με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο από τεχνικής πλευράς είναι έτοιμο, με την κυβέρνηση να έχει ενσωματώσει το 80% των προτάσεων του Οργανισμού, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να προωθήσει σημαντικές προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως εκείνες για τα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%: Η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση η μείωση να είναι εφάπαξ και οι δύο πλευρές αναζητούν τις παρεμβάσεις που θα καλύψουν το κόστος που θα προκληθεί για τα Ταμεία και κατ' επέκταση τον προϋπολογισμό.
- Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων: Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει μία πρόταση που εξετάζει η τρόικα.
- Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά κυβέρνηση και Κομισιόν προτάσσουν τον πολιτικό κίνδυνο του μέτρου ώστε να μην προχωρήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα θέλει να ξεκινήσει και η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές πρέπει να επισημοποιηθεί πόσο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και οι εταίροι τότε να δείξουν ξεκάθαρα και με δηλώσεις στήριξης, ότι το Πρόγραμμα είναι στην σωστή τροχιά.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr