Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και σημείωσε ότι ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι αρχές Απριλίου 2014.
«Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο. «Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο ίδιος.
Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).
Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.
Για πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».
Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.
Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.
Φιλοσοφία
Αλλάζει άρδην όχι μόνο η φιλοσοφία αλλά και η ουσία των αδειοδοτήσεων, αφού μια μια απλή δήλωση θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία οι περισσότερες επιχειρήσεις και μόνο λίγες εξαιρέσεις θα χρειάζονται επιπλέον χαρτιά για να λειτουργήσουν σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδακης για το νέο νόμο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις.
Όπως είπε ο υπουργός ο νέος νόμος πλαίσιο περιλαμβάνει 4 τομές.
1. Σύστημα απλής αδειοδότησης, ή υπεύθυνης δήλωσης. Επί της ουσίας ο νέος νόμος εισάγει την λογική της αυτοσυμόρφωσης των ίδιων των επιχειρήσεων. Ωστόσο θα υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως π.χ. σε φαρμακοβιομηχανίες ή τσιμεντοβιομηχανίες. Αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες είτε με ΠΔ ή με ΥΑ. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών ο στόχος είναι να περιοριστούν έως και 60% τα βήματα.
2. Μετάθεση των ελέγχων στο στάδιο της λειτουργίας. Με το νέο σύστημα δεν θα εξετάζεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση αλλά αν τηρείται ο νόμος σε εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν. Επίσης ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός. Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρές ποινές έως 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου της επιχείρησης ακόμη και προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργία στις επιχείρησης, που δήλωσαν ψευδή στοιχεία.
3. Έλεγχος των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς. Επίσης εισάγεται και η λογική του outsourcing στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων αλλά και σε μέρη των ελέγχων.
4. Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Το σύστημα θα έχει τη μορφή portalόπου όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα θα βλέπει τι χρειάζεται και να ολοκληρώνει πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση. Στόχος η αδειοδότηση είναι να ολοκληρώνεται ακόμη και αυθημερόν.
Σε ότι αφορά στα Επιχειρηματικά Πάρκα, απλοποιείται τόσο η διαδικασία εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων όσο και της διαδικασίας ίδρυσής της. Στόχος κάθε πάρκο να αδειοδοτείται για συγκεκριμένες χρήσεις και ο εκάστοτε διαχειριστής του πάρκου να αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις χωρίς παρέμβαση του Δημοσίου κατά την αδειοδότηση του.
Ο υπουργός σημείωσε ότι μέσω αυτού του πλαισίου «θα έρθουν τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον για επενδυτές και επιχειρήσεις”. Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα, για μια βιομηχανική δραστηριότητα υψηλής ή μέσης όχλησης απαιτείται να ολοκληρωθούν 21 διαφορετικά διαδικαστικά βήματα από τον επιχειρηματία. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα 14 βήματα είτε λόγω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών είτε λόγω κατάργησης από τον ίδιο το νόμο. Έτσι για μόνο 7 βήματα θα πρέπει να επιληφθεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι αποσαφηνίζονται οι όροι του παιχνιδιού, τα πρότυπα λειτουργίας και οι προδιαγραφές θα είναι οι "λέξεις κλειδιά" στο μέλλον για την αδειοδότηση, όπως είπε.
Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, περιορίζοντας και τις υπόνοιες για διαφθορά, εναρμονίζεται το καθεστώς με τη διεθνή πρακτική και οι έλεγχοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι και η δικαιοσύνη απαλλάσσεται από σημαντικό χρόνο εργασίας. Πάντως τα θέματα της χωροθέτησης δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το θέμα της χωροταξίας και πολεοδομίας το χειρίζεται ως ανεξάρτητο νομοθέτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και μεταβατικές ρυθμίσεις.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι “είναι ένα σύνθετο, τεχνικά, θέμα, με νομική περιπλοκότητα, αλλά η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να δουλέψουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία με μεγάλες ταχύτητες, σημείωσε ο υπουργός γνωστοποιώντας ότι χρειάζονται πέντε προεδρικά διατάγματα για να ολοκληρωθεί ο νόμος πλαίσιο”.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr