Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επίσης, οι ΗΠΑ αναμένεται να προβούν σε παραπλήσια πρόταση.
Τα κέρδη, που πρωτίστως αφορούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη της Ε.Ε. τη Γερμανία, από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκτιμούνται σε 119,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την ΕΕ και 94,9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, που πρόσφατα είχε μιλήσει για το θέμα σε συνε΄δριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 6% προς όφελος των εξαγωγέων προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΕ καθώς και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Μετά τη πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οικονομία μας θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 0,5 % έως 1 % του ΑΕΠ. Το εισόδημα του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού θα αυξηθεί ετησίως κατά περίπου 545 ευρώ.
Αγωνία για τα μεταλλαγμένα
Ωστόσο εφόσον καταστεί πραγματικότητα κάτι τέτοιο οι λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες θα έχουν ζήτημα καθώς θα χάσουν έστω κι αυτό το μικρό ποσοστό προστασίας, καθώς οι διμερείς δασμοί είναι χαμηλοί. Παράλληλα μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η συμφωνία θα συνδυαστεί με άρση των περιορισμών που έχει η Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα, κάτι για το οποίο πιέζουν ισχυρότατα αμερικανικά λόμπι. Το θέμα έχει μπει στο επίκεντρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη να … πρωταγωνιστεί, καθώς κατηγορείται από τους Γάλλους ότι κάνει τα στραβά μάτια ως πρόεδρος του αρμοδίου Συμβουλίου, στο πλαίσιο της προεδρίας, στην ανάγκη να ανανεωθούν τα εμπόδια για την είσοδο του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε, και πιο συγκεκριμένα του καλαμποκιού TC1507 της αμερικανικής εταιρείας Pionneer. Μάλιστα η Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες του «R» αναμένεται να θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, μια και ο κ. Τσαυτάρης δεν θέτει το σχέδιο οδηγίας που έχει συντάξει η Επιτροπή στην κρίση του αρμόδιου συμβουλίου. Ωστόσο στη σχετική ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων (AFP) το Βερολίνο θα αφήσει στο θέμα του εν λόγω καλαμποκιού μόνη τη Γαλλία, προφανώς λόγω ανταλλαγμάτων για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται διχασμένος στο θέμα αυτό και, ελλείψει συμφωνίας, ο Γερμανός εκπρόσωπος έχει λάβει εντολή να δηλώσει αποχή. Όμως η αποχή ισοδυναμεί με αποδοχή κι εάν δεν συγκεντρωθεί μια ενισχυμένη πλειοψηφία εναντίον του TC1507, το εν λόγω προϊόν μπορεί τελικώς να λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην Ε.Ε.
Τα κέρδη για την Ελλάδα
Με τα αγροτικά της προϊόντα να είναι τα κύρια που μπορούν να εξαχθούν στις ΗΠΑ, η συμφωνία μπορεί να μειώσει το κόστος εξαγωγών, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διοχέτευση πόρων προς πολιτικές προώθησης, αλλά και σε μειώσεις τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι π.χ. στη φέτα το 0,6% μόνο της κατανάλωσης καλύπτεται από Ελληνική παραγωγής προϊόντα. Ωστόσο το momentum είναι θετικό καθώς σύμφωνα με έρευνες των πολυκαταστημάτων Kroger, που έχει δημοσιοποιήσει ο Jeff Burt, εκ των κορυφαίων στελεχών της εταιρίας, υπάρχει ανάπτυξης της μόδας για ό,τι ελληνικό, το γνωστό greekness γεγονόςν που ευνοεί τη διείσδυση των Ελληνικών προϊόντων. Φτάνει βέβαια κακές συνήθειες του παρελθόντος να ξεχαστούν…
Περιορισμοί σε προϊόντα κρέατος
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά θα προτείνει την ταχεία άρση των δασμών για το 96% των εισαγόμενων αγαθών, με προστασίες να παραμένουν για ορισμένα «ευαίσθητα» προϊόντα όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο και χοιρινό.Η Ε.Ε. θα προτείνει την κατάργηση των δασμών για ακόμα 3% των εισαγόμενων προϊόντων, αλλά η αλλαγή θα γίνει σε βάθος τριών έως επτά ετών, προκειμένου να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.
Όσον αφορά τα σταθερά προστατευόμενα αγαθά, βόειο κρέας, κοτόπουλο και χοιρινό, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ΗΠΑ αναμένεται να αποκτήσουν το δικαίωμα εξαγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων.
ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, με αθροιστικό πληθυσμό 815 εκατομμύρια κατοίκους.
Χαμηλοί οι δασμοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στο λεγόμενο TΤIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Όπως επεσήμανε κατά την τελευταία του ομιλία στο συνέδριου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτιμάται ότι η πλήρης απελευθέρωση του διατλαντικού εμπορίου με την άρση των δασμών και την εναρμόνιση των κανόνων σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά 0,5% και 0,4% αντίστοιχα σε ετήσια βάση έως το 2027 και να δημιουργήσει τουλάχιστον 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Οι ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ, το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου, το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών και σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εισαγωγών. Οι αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι πλήρως ολοκληρωμένες με περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ αγαθών και υπηρεσιών να ανταλλάσσονται διμερώς κάθε ημέρα.
Η οικονομική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ συνιστά την σημαντικότερη εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, αποτιμώμενη σε σχεδόν 1 τρις ευρώ σε αξία αγαθών και υπηρεσιών.
Αν και οι εισαγωγικοί δασμοί στο διατλαντικό εμπόριο είναι σχετικά χαμηλοί- περίπου της τάξης του 4 % κατά μέσο όρο- ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι τέτοιος που το συνολικό κόστος τους δεν είναι διόλου αμελητέο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι για κάθε δασμό που αφαιρούμε οι εταιρείες μας θα κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, η εξάλειψη όλων των δασμών θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% και για τα δύο μέρη.
Η εξάλειψη των δασμών θα αποτελέσει κεντρικό στόχο των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα εμπόδια πέραν των δασμών για το διατλαντικό διμερές εμπόριο τα οποία θα πρέπει να εξαλειφθούν. Στα εμπόδια αυτά περιλαμβάνονται οι ρυθμιστικοί περιορισμοί, η έλλειψη κοινών προτύπων και κοινών συστημάτων έγκρισης, γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία οφείλονται σε διαφορετικές διαδικασίες εκτελωνισμού, και τέλος η απουσία κοινής πολιτικής για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η σύναψη της TTIP θα προσφέρει σημαντικότατα οικονομικά οφέλη όχι μόνο για το εμπόριο αλλά και για αμοιβαίες επενδύσεις.
Γιώργος Αλεξάκης