Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σημειώνεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό προβλέπεται πως θα κατατεθούν στις 27 Φεβρουαρίου, εκτός και εάν δοθεί μια ακόμα παράταση, κάτι που δεν αποκλείεται. Στο μεταξύ πάντως το Ταμείο καταβάλλει μια έντονη προσπάθεια ώστε να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ζητήσει το μέγιστο δυνατό ποσό από τους επίδοξους «μνηστήρες».
Η πώληση του Αστέρα στα 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ δημιουργεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα προηγούμενο, που βάζει τον πήχη της ιδιωτικοποίησης ψηλά. Βέβαια η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου (και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά) αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα που προωθούνται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, που απαιτεί μεγάλα κεφάλαια.
Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο R, θα είναι και επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά δύσκολο να δικαιολογηθεί ένα σχετικά μικρό τίμημα για ένα εμβληματικό ακίνητο, που έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κι όλα αυτά εν όψει εκλογών….
Ανατολίτικο παζάρι
Πληροφορίες του R πάντως αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν μπει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, που ξεκινούν από τα 500 εκατομμύρια και φτάνουν στα 2 δισεκ. ευρώ. Είναι προφανές ότι μέχρι την κατάθεση των προσφορών θα υπάρξει μια έντονη διαδικασία φημών καθώς από τη μια το Ταμείο επιθυμεί μέγιστο αντίτιμο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι επιδιώκουν συμπίεση της τιμής λόγω της πτώσης των τιμών της κτηματαγοράς, αλλά και της αναγκαιότητας μεγάλων επενδύσεων στο χώρο για να καταστεί λειτουργικός και κερδοφόρος. Σημειώνεται ότι στο τελικό στάδιο έχουν περάσει και η LAMDA, του Ομίλου Λάτση, η βρετανική London & Regional Properties και η ισραηλινή Elbit.
Lamda Development: Απαιτούναι 10 δισ. ευρώ επενδύσεις
Με δεδομένη τη συγκυρία αυτή ενδιαφέρον προκαλεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος υπολόγισε κοντά στα 10 δισ. τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για την αξιοποίηση του Ελληνικού στο συνέδριο Global Capital Forum
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda υποστήριξε πως οι άμεσες επενδύσεις από τους ιδιώτες επενδυτές θα φτάσουν τα 6 – 7 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν επιπλέον δευτερεύουσες επενδύσεις ύψους περί τα τρία δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αθανασίου, κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης θα δημιουργηθούν περί τις 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή της το αντίστοιχο νούμερο θα φθάσει τις 50.000 θέσεις εργασίας.
Προέβλεψε, μάλιστα, πως τα οφέλη για τον τουρισμό της Αθήνας, που σήμερα προσελκύει περί τα τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, μεταφράζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις κάθε χρόνο. Ο επικεφαλής της Lamda Development εκτιμά πως τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από την επένδυση θα κινηθούν κοντά στα δύο δισ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίσει τη χρονική περίοδο εντός της οποίας θα εισπραχθούν.
Όπως είπε ο Οδ. Αθανασίου, από το 2001 που έκλεισε το αεροδρόμιο μέχρι σήμερα «δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα - μιλάμε για το απόλυτο μηδέν με κανένα όφελος στο κομμάτι της ανάπτυξης ή ακόμη και του περιβάλλοντος, αφού η έκταση παραμένει στο μεγαλύτερο τμήμα της τσιμέντο».
Γ.Α.