Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα συχνά- πυκνά στελέχη του Γενικού Χημείου σε όλη τη χώρα μαζί με το ΣΔΟΕ προέβαιναν σε ελέγχους, επιβάλλοντας μάλιστα βαριά πρόστιμα στους παραβάτες.
Η πιο συνήθης παράβαση έχει να κάνει με απουσία στοιχείων εισαγωγέα σε παρτίδες ποτών ή σε εξαφάνιση των bar code που «προδίδουν» τη χώρα προέλευσης για ενδεχόμενες παράλληλες εισαγωγές.Σημειώνεται ότι κάθε τέτοια παράβαση έχει πρόστιμο κατ΄ ελάχιστον 1500 ευρώ για τον καταστηματάρχη.
Επίσης, σε πολλά από τα καταστήματα που επισκέπτονται οι άνθρωποι της ΓΓΔΕ έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη νοθεία στα ποτά.
Πάντως, ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο θα είναι εφικτή η στελέχωση με ειδικούς χημικούς, που θα παίρνουν δείγματα και θα τα αναλύουν, καθώς το τελευταίο διάστημα, λόγω των τροϊκανικών εντολών, η περιφερειακή αλλά και η κεντρική δομή του Γενικού Χημείου του Κράτους έχει αποψιλωθεί. Το νέο οργανόγραμμα της υπηρεσίας .... αναζητείται ακόμα, όπως αναφέρουν στο "R" στελέχη του Γ.Χ.Κ, οδηγώντας σε υποβάθμιση μια από τις κομβικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της αδυναμίας προσλήψεων, συνεχών περιφερειακές δομές του Γ.Χ.Κ., που καλύπτουν τουριστικές περιοχές και είναι επιφορτισμένες, πέρα από τους ελέγχους ποτών να ελέγχουν και καύσιμα, έχουν υπαλλήλους μετρημένους στα δάκτυλα ενός χεριού, με τη τυπική δυνατότητα ελέγχων να υπάρχει σε ένα μόνο....
Κι αυτό την ώρα που έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.
Ο υψηλός ΕΦΚΟΠ ευνοεί το παράνομο εμπόριο
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.
Από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους €41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου.
Η πάταξη του παράνομης παραγωγής και διακίνησης χύμα τσίπουρου αποτελεί στοίχημα με τριπλή απόδοση σε όρους φορολογικών εσόδων για το κράτος, φορολογικής ανάσας για τους πολίτες, και βιωσιμότητας για τους νόμιμους αποσταγματοποιούς.
Γ.Α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr