Σε κείμενο με τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις: Ελληνική Κόλαση», το περιοδικό αναφέρει πως η Ελλάδα είναι «κακή διαφήμιση για την κρατική ιδιοκτησία, αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις». Το χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις «βρίσκεται τραγικά πίσω από το πρόγραμμα» και η Αθήνα, συνεχίζει, «έχει καταφέρει να χάσει τον στόχο για έσοδα [από το πρόγραμμα] για το 2013, ακόμη και αφού τον έριξε δύο φορές σε μόλις 1,3 δισ. ευρώ».
«Όλοι γνωρίζουν πως το ξεπούλημα δεν θα κλείσει το κενό των οικονομικό κενό των 12 ψηφίων, αλλά μπορεί να βοηθήσει και οι πιστωτές της χώρες επιμένουν» γράφει.
Υποστηρίζοντας πως οι ελληνικοί θεσμοί είναι «τόσο δυσκλειτουργικοί, που δεν θα έφτανε τίποτε λιγότερο από μία "μεταμόσχευση μυελού"», όπως αναφέρει σύμβουλος της τρόικας που επικαλείται το περιοδικό, o Economist γράφει πως μία «πολλά υποσχόμενη» πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από την Αθήνα.
Οι Φινλανδοί, γράφει, είχαν προτείνει τη μεταφορά ή τη δόμηση περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία holding του εξωτερικού (ως παράδειγμα αναφέρεται το Λουξεμβούργο), μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις. Η πρόταση προσέκρουσε στην εχθρότητα των ελλήνων πολιτικών, αναφέρεται.
Οι σύμβουλοι προωθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγει η Ελλάδα να καταφύγει σε «ξεπούλημα». Μία πρόταση είναι η Αθήνα να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές θέτοντας μελλοντικά έσοδα (όπως, αναφέρει το περιοδικό, ενοίκια ή εισιτήρια) ως ασφάλιστρα για έκδοση νέων ομολόγων.
Με την ωρίμανση των ομολόγων, είτε το περιουσιακό στοιχείο θα πωλείται στην αγορά είτε θα παραδίδεται στον πιστωτή. Πέραν της αποπληρωμής χρέους, υποστηρίζεται, με κάτι τέτοιο θα επέστρεφε η Ελλάδα στις αγορές.
Σύμβουλοι του ESM υποστηρίζουν, σύμφωνα με το περιοδικό, πως τέτοια επιλογή θα ήταν αποτελεσματικότερη για ακίνητη ιδιοκτησία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr