Η ΕΤΕπ επικροτεί την κίνηση της Ευρωζώνης προς την καθιέρωση ενιαίας εποπτείας των τραπεζών της, αναφέροντας ότι "αξιόπιστες δεσμεύσεις" για την προώθησή της θα μειώσουν τις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής στενότητας και θα περιορίσουν την αβεβαιότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει στην έκθεσή της ότι η ΕΕ δεν πρέπει να περιμένει για να αντιμετωπίσει την επενδυτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Η δημιουργία των θεσμικών δομών της τραπεζικής ένωσης θα πάρει χρόνο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξειδικευμένα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", τονίζεται στην έκθεση.
Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τη μεγαλύτερη χρήση εγγυήσεων σε δάνεια και τιτλοποιήσεων (securitization) για να προσελκύσουν επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο, σύμφωνα με την ΕΤΕπ.
Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι οι χώρες μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, ώστε οι εταιρείες να έχουν εναλλακτική χρηματοδότηση από τα τραπεζικά δάνεια, και οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εταιρείες μπορεί να είναι επίσης σε θέση να παίξουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής
. Η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει μία "μακροχρόνια κακή κατανομή των επενδύσεων", όπως την έκρηξη στον τομέα των κατασκευών που προκάλεσε προβλήματα στην Ισπανία και την Ιρλανδία, αναφέρει η ΕΤΕπ. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και υψηλότερες σε πολλές χώρες -μέλη της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr