Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ανάμεσα "στις συμπληγάδες της έλλειψης πιστώσεων ή της έλλειψης ζήτησης".
Αναφερόμενος στο εάν θα υπάρξει νέα έκτακτη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις τράπεζες, ο Ντράγκι τόνισε ότι "εάν υπάρξει, αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ο οποίος θα σημάνει ότι οι χορηγήσεις θα φθάσουν στην πραγματική οικονομία".
"Εξετάζουμε διάφορες πιθανότητες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως "θα συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να βρούμε ένα προσαρμοσμένο εργαλείο" για τον σκοπό αυτό.
Από την πλευρά του, ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε ότι το να καλούνται οι τράπεζες να πληρώνουν για να τοποθετούν κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ώστε να πεισθούν οι διοικήσεις τους να θέσουν τα χρήματα αυτά σε πιο παραγωγικούς σκοπούς.
Όμως ο ίδιος επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή πριν επιλέξει αυτή την πορεία.
Να θυμίσουμε, ότι η ΕΚΤ μείωσε το Νοέμβριο το βασικό αναχρηματοδοτικό της επιτόκιο στο 0,25% -ένα νέο ιστορικό χαμηλό- διατηρώντας παράλληλα το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτήν στο 0%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2012.
"Τα αρνητικά επιτόκια για τις τοποθετήσεις είναι ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στη θεωρία", ανέφερε ο Άσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κεντρική τράπεζα της Σερβίας. "Θα ήμουν πολύ προσεκτικός, αλλά δεν θα το απέκλεια αυτό", πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr