Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΤτΕ, η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής άσκησης, που διενήργησε η BlackRock Solutions στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο κ. Fink πιστεύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια και ενδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».
Τα αποτελέσματα της τρέχουσας άσκησης αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Ο κ. Fink επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και των εξωτερικών ανισορροπιών, θέτει τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια».
Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η προηγούμενη άσκηση της BlackRock ήταν καθοριστική για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δήλωσε: «Παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημίες ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, γεγονός που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη. Η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, με διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».
Η Blackrock αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο επενδυτής παγκοσμίως καθώς ελέγχει τεράστια ποσά για λογαριασμό των πελατών της με τις επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει. Δεδομένου του εύρους και του μεγέθους των δραστηριοτήτων της εφόσον η εταιρεία «πειστεί» για τις προοπτικές της Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε διάφορα επίπεδα, είτε πρόκειται για επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, είτε για την έκδοση νέων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο. Όλες οι συζητήσεις που γίνονται, σύμφωνα με τρααπεζικές πηγές αφορούν στην προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Σύμφωνα με τον Economist η Blackrock ηγείται στη λίστα των ισχυρών εταιρειών του κόσμου αφού μέσα σε 25 χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής του κόσμου. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1988 από μια ομάδα Wall Streeters με επικεφαλής τον Larry Fink έχει ενεργητικό 15 τρισ. δολαρίων και κατέχει το 7% των παγκόσμιων μετοχών, ομολόγων και δανείων. Έτσι πολλοί από τους 17.000 τραπεζικούς επενδυτές σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και fund βασίζονται εν μέρει στα μοντέλα ανάλυσης και τις αξιολογήσεις της BlackRock για το πως θα επενδύσουν.
Η BlackRock κατέχει μερίδιο σχεδόν σε κάθε εισηγμένη εταιρεία όχι μόνο στην Αμερική αλλά και παγκόσμια, ενώ όχι μόνο απέφυγε την χρεοκοπία στο χάος που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman αλλά συμβούλεψε την αμερικανική κυβέρνηση και άλλους για το πως θα διατηρήσουν σταθερό το οικονομικό σύστημα στις μαύρες μέρες του 2008.
Τράπεζες
Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ζητώντας μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών σε συνεννόηση με τις εγχώριες αρχές ζητούν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα έχει οριστεί στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες να μειωθεί στο 8%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν έχει άμεση ισχύ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεσμεύεται από το μνημόνιο και για να πραγματοποιηθεί η σχετική μείωση θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή στο μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύουν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Αν ο δείκτης μειωνόταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεδομένου ότι οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν περίπου το 10%, ως κεφαλαιακό απόθεμα, του χορηγούμενου δανείου, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσό, αντιστοιχεί στο 10% του σημερινού υπολοίπου δανείων, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αναζωογονήσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην «Κ», προδικάζουν ότι το ελληνικό αίτημα για την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα γίνει δεκτό, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης αλλά και της ρευστότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr