Ερωτηθείς για το πού θα τεθεί το όριο για την άρση της προστασίας, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του εκάστοτε δανειολήπτη.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν οι ‘έξυπνοι’, που δεν πληρώνουν και τα κορόιδα», σημείωσε.
Πέραν του επόμενου έτους, συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει την αποδυνάμωση της υφιστάμενης δικαστικής προστασίας (βάσει των νόμων Κατσέλη και Στεργίου), η οποία είναι η «ισχυρότερη στην Ευρώπη», αλλά την αλλαγή του πλαισίου εξωδικαστικών προστασιών.
Συγκεκριμένα, στόχος του ΥΠΑΝ είναι μία «μόνιμη λύση» που θα επιτρέπει την εξωδικαστική ρύθμιση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, με «αντικειμενικό, Ευρωπαϊκό τρόπο» και «χωρίς εντάσεις».
Το μοντέλο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει ως πυλώνα το θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως διευκολύνσεις και κώδικα καλών πρακτικών για τους καλοπληρωτές.
Προσέθεσε επίσης πως το υπουργείο επιδιώκει την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στα ειρηνοδικεία.
Ανάπτυξη και ΕΣΠΑ
«Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, δεν είναι αποτέλεσμα προσευχών, είναι θέμα πολιτικής», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία «ποιοτική στροφή», προσθέτοντας πως στόχος δεν είναι μονάχα η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά πρωτίστως η αξιοποίησή τους.
Σκιαγραφώντας τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης κατά την περίοδο 2014-20, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως πρώτο μέτωπο θα είναι η προώθηση της «επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας», ενώ δεύτερο μέτωπο δράσεων θα είναι τα κοινωνικά προγράμματα, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί ένα «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα.
Παρά ταύτα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ δεν αποτελούν παρά 1/5 της συνολικής προσπάθειας που πρέπει να γίνει σε επενδύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας 640.000 θέσεων εργασίας, που έχει τεθεί από μελέτη της McKinsey.
Αναφερόμενος στο μέτωπο της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη ρευστότητας, με κύρια συνιστώσα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και την «πλήρη» λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
«Πρέπει να γυρίσουν οι καταθέσεις, να φύγει το σύννεφο της αμφιβολίας πλήρως από τη χώρα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Υπογράμμισε παρά ταύτα ότι χρειάζεται προσοχή στη διοχέτευση δανείων σε επιχειρήσεις, καθότι πολλοί αιτούντες για πιστώσεις δεν έχουν βιώσιμες εταιρείες,. Αντίθετα γίνεται προσπάθεια «να στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν προοπτική».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr