Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις καταβάλει κάθε μήνα τη μισθοδοσία των εργαζομένων της, ενώ το 50% των επιχειρήσεων δεν καταβάλει κανονικά του μισθούς στο απασχολούμενο προσωπικό.
Συνολικά, μονάχα τέσσερις στους 10 εργαζόμενοι λαμβάνουν το μισθό τους χωρίς καθυστέρηση.
Παρά ταύτα, όπως σημειώνει η εργατολόγος Μ. Στεφανάτου, πραγματικά "δεν βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι εργοδότες έχουν κεφάλαιο προς διάθεση αλλά δεν πληρώνουν μισθούς, αλλά αντίθετα αρκετοί πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους".
"Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου" όπως λέγανε οι παλιότεροι, ή μάλλον στάση πληρωμών, επί το νεοελληνικότερον...
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, υπάρχει σύμβαση που κατατέθηκε πρόσφατα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να τους καταβάλλεται η αμοιβή τους ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.
Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκαν αντιδράσεις μετά από αγγελία ξενοδόχου της Αίγινας, ο οποίος ζητούσε να προσλάβει καμαριέρες, παρέχοντας μόνο... διαμονή και διατροφή!
Την ίδια ώρα, ευρεία είναι η έκταση των ψευδώς δηλωθέντων, όπως "βλέπουν" οι Επιθεωρητές Εργασίας πίσω από τη μεγάλη αύξηση των μεγεθών της μερικής απασχόλησης. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό "κρύβει" μισθωτούς που εργάζονται μεν επί οκτώ ώρες, αλλά δηλώνονται για τέσσερις ή πέντε ώρες, με το 50% του μισθού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr