Συνολικά περιλαμβάνει 66 προτάσεις που υποστηρίζεται ότι θα προκαλέσουν 5,2 δισ. δημοσιονομικό όφελος.
Όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, προτείνει την αλλαγή στο καθεστώς εργασίας που ισχύει σήμερα με μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους. Υποστηρίζει ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, προτείνεται η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα αλλά και η θέσπιση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και για τους προπτυχιακούς φοιτητές, όχι μόνο για τους μεταπτυχιακούς όπως ισχύει σήμερα.
Η έκθεση προτείνει αλλαγές σε 80 επαγγέλματα και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, με άνοιγμα όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Για το ασφαλιστικό σύστημα ο ΟΟΣΑ συνιστά εξορθολογισμό των εισφορών, επιτάχυνση της ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων και εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους. Στην έκθεση αναφέρεται η ανάγκη να αυξηθεί κατά ένα έτος ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και να θεσπισθούν κοινωνικά επιδόματα που θα είναι πιο αποδοτικά, ενδεχομένως υπό την μορφή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Για τις παροχές υγείας ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να επικεντρωθούν στις αναποτελεσματικές δαπάνες και συνιστά να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ο ΟΟΣΑ εστιάζει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προτείνει την κατάργηση μέτρων φορολογικής αμνηστίας, επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων. Ο Οργανισμός επικεντρώνει στην ανάγκη μεγαλύτερης χρήσης του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών και αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος.
Για τις τράπεζες ο ΟΟΣΑ προτείνει ενίσχυση της διαχειρίσεως των προβληματικών δανείων μέσω «κακών» τραπεζών (bad banks) που θα ρευστοποιούν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού. Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στην ανάγκη επιταχύνσεως των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρόμων -αεροδρομίων -λιμένων), αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων.
Ο ΟΟΣΑ στο ζήτημα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, εκτός από την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, προτείνει την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr