Σύμφωνα πάντα με τον Fitch, οι ισπανικές αρχές έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό πλαίσιο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί το 2014-15, αλλά οι προσπάθειες που καταβάλλονται θέσουν την οικονομία σε πιο ασφαλή βάση.
Επίσης, η προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών της Ισπανίας εντός της Ευρωζώνης, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι αναμενόταν.
Ο οίκος αξιολόγησης έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας και τώρα αναμένει πλεόνασμα 1,2% το 2013.
Αν και εν μέρει αποτελεί αποτέλεσμα της οικονομικής συρρίκνωσης, η βελτίωση αυτή αντανακλά, επίσης, τις ισχυρές εξαγωγές και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα έχει προχωρήσει από το 2012. Αυτό δεν έγινε χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Κρατικά κεφάλαια της τάξης του 6% του ΑΕΠ έχουν τονώσει το σύστημα από την αρχή της κρίσης.
Ο κίνδυνος να χρειαστεί κρατική υποστήριξη παρόμοιου μεγέθους μεσοπρόθεσμα, είναι χαμηλή.
Οι χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί το 2013, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην σημαντική εξοικονόμηση δαπανών σε τόκους κατά το τρέχον έτος (0,7-0,8% του ΑΕΠ) και στην πρόσφατη έκδοση νέου 30ετούς ομολόγου.
Η Ισπανία έχει εξέλθει από την ύφεση το στο β' εξάμηνο του 2013, νωρίτερα από ότι η Fitch προέβλεπε τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, αναμένει πως οι οικονομικές επιδόσεις θα παραμείνουν σε πολύ αδύναμα επίπεδα(0,5% η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2014).
Ο Fitch προβλέπει ότι η οικονομία της Ισπανίας θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2014, καθώς οι αντιξοότητες από τη δημοσιονομική λιτότητα και τη χρηματοδότηση θα περιοριστούν.
Όπως συμβαίνει σήμερα, η ανάκαμψη θα οδηγηθεί κυρίως από τις καθαρές εξαγωγές. Η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει υποτονική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ο Οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί το 2015-16 στο 103% και θα υπάρξει σταδιακή μείωση στη συνέχεια, με την προϋπόθεση το επιτόκιο να κινηθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις προϋποθέτουν κάποια ολίσθηση σε σχέση με τους επίσημους δημόσιους
Ο Fitch κρίνει ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστεί ο τραπεζικός τομέα της χώρας, δεν θα υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.
Παρ 'όλα αυτά, αν η ύφεση είναι βαθύτερη και μεγαλύτερη από ό, τι αναμένεται επί του παρόντος, ο κίνδυνος ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω ενέσεις κεφαλαίου είναι υπαρκτός. Ο Fitch δεν αναμένει καμία επίσημη ελάφρυνση του χρέους στο υπάρχον δάνειο των 41,3 δισ. ευρώ της Ισπανίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Που βασίζονται οι αξιολογήσεις
Οι αξιολογήσεις βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα πριν από το 2015, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα διατηρήσει σε γενικές γραμμές την πολιτική της θέση, ότι δεν θα υπάρξει συνταγματική κρίση στην Ισπανία και ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα διατηρήσουν το δημόσιο χρέος / ΑΕΠ, σε μια ήπια πτωτική πορεία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.
Οι αξιολογήσεις αντανακλούν την απόφαση της Fitch ότι η Ισπανία θα διατηρήσει πρόσβαση στην αγορά και ότι η παρέμβαση της ΕΕ θα ζητηθεί εγκαίρως, εάν χρειαστεί, για να αποφευχθούν οι περιττές πιέσεις στην ρευστότητα.
Επίσης, ο Fitch υποθέτει θα υπάρξει πρόοδος στην εμβάθυνση της δημοσιονομικής και οικονομικής ενοποίησης, σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των φορέων χάραξης πολιτικής. Προϋποθέτει, δε, ότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο κίνδυνος κατακερματισμού της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr