Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα συζητηθούν, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στη συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία τάχιστα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων: να εφαρμοστούν δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους, η οποία ωστόσο στηρίζεται με λιγοστούς για το μέγεθος του προβλήματος πόρους.
Στο επίκεντρο η τραπεζική Ένωση
Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε αξιολόγηση του πραγματοποιούμενου έργου σε διάφορους τομείς μιας ενισχυμένης ΟΝΕ. Αυτό περιλαμβάνει τον ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ και την πορεία προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, όπου καταγράφεται διάσταση απόψεων. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν στο πρόσφατο eurogroup ζήτησε σαφείς ρυθμίσεις για τους μηχανισμούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην ανάγκη και με την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετο τον συμπατριώτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο μάλιστα φέρεται ότι φιλοδοξεί να διαδεχθεί στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Μια κοινή θέση για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2013, είναι ο στόχος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης.
Επίσης, αναμένει ότι θα τεθεί επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.
Ο Γερμανός αξιωματούχος, διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία θα παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για την τραπεζική ένωση. Υπενθυμίζεται ότι στο Ecofin της 15ης Οκτωβρίου, εγκρίθηκε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ο οποίος αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, δήλωσε ότι η τελική έγκριση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής είναι το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση, ενώ ο Επίτροπος Barnier, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση.
Αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας απαιτεί η παροχή απευθείας στήριξης προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον ESM, είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο.
"H αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατή επί του παρόντος" ανέφερε ο κ. Schaeuble, ερωτώμενος ειδικότερα για τις τράπεζες της Ιρλανδίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, προσπαθούν να βρουν έναν κοινό τόπο ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέσω μιας συμφωνίας για το πλαίσιο της προωθούμενης τραπεζικής ένωσης.
Ωστόσο, ο Schaeuble «θάβει» τις όποιες ελπίδες για απευθείας βοήθεια στις τράπεζες από τον ESM, χωρίς να είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις για την αποπληρωμή της βοήθειας.
Ημερήσια διάταξη
Αναλυτικά η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα: Ψηφιακή οικονομία, καινοτομία και υπηρεσίες, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και θέσεις απασχόλησης, και οικονομική και νομισματική ένωση.Όσον αφορά την ψηφιακή οικονομία, την καινοτομία και τις υπηρεσίες, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν το ψηφιακό θεματολόγιο και τις ενέργειες για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς έως το 2015.
Θα συζητήσουν, επίσης, την πρόοδο της ΕΕ στο πεδίο της καινοτομίας και θα υποβάλουν προτάσεις για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέχρι το 2014 και για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ένωσης Καινοτομίας.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπό σημείωση τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων και την απλούστευση της νομοθεσίας.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, επισημαίνοντας ως σημαντικό βήμα προόδου, την υιοθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 15 Οκτωβρίου.
Η μη νόμιμη μετανάστευση στο μικροσκόπιο της Συνόδου
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόληψη τραγικών συμβάντων, όπως αυτό της Λαμπεντούζα, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση του Frontex (κοινοτική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων), καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν μια ομάδα χωρών, κυρίως της Μεσογείου και ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στόχος των χωρών αυτών είναι, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις για την πιο αποτελεσματική χρήση της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.
Σε κενό οι συζητήσεις
Πάντως, όπως έχει επισημαίνει ρεπορτάζ των ευρωπαϊκών εφημερίδων υπό τον τίτλο η Σύνοδος Κορυφής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αμελητέο γεγονός, στο βαθμό που δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό στη Γερμανία.
Ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος που τείνει να επικρατήσει σε ευρωπαϊκούς κύκλους εξαιτίας των αγεφύρωτων απόψεων στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ήταν και οι δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος, την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίστηκε μετά το πέρας του πρόσφατου Eurogroup απογοητευμένος από την ασυμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.