Σύμφωνα με τον υπουργό, με τα έργα αυτά αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες κτηματογράφησης της χώρας.
Το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης της χώρας αφορά σε 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών, τα οποία καλύπτουν το 65% της έκτασης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, αναμένεται να δημιουργηθούν 12.000 νέες θέσεις εργασίας μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων, έως το τέλος του 2020.
Τέσσερις γενιές κτηματογράφησης
Στόχοι του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, αλλά και για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την προστασία της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Παράλληλα, όπως είπε, αποτελεί και ένα «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» για την προσέλκυση και τη διασφάλιση επενδύσεων.
Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, το κτηματολόγιο λειτουργεί στην περιοχή της 1ης γενιάς κτηματογράφησης που αφορά στην περίοδο 1995- 1999, ενώ η 3η γενιά κτηματογράφησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014. Κατά την 4η γενιά κτηματογράφησης πρόκειται να γίνουν ενιαίες μελέτες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2014.
Το 6,2% της επικράτειας έχει ήδη κτηματογραφηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν ανατεθεί και όλες οι υπόλοιπες μελέτες 1ης, 2ης και 3ης γενιάς.
Μανιάτης: «Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος»
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος», επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά ενστάσεων και διορθώσεων ανέρχονται σε ποσοστό 3%, σε σχέση με το 20% που παρατηρήθηκε κατά το παρελθόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε. Δημήτρης Καλουδιώτης τόνισε ότι με τη νέα νομοθεσία, οι προσφυγές και οι ενστάσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 80%, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου.
Ο κ. Καλουδιώτης έκανε γνωστό ότι στον σχεδιασμό δεν προβλέπονται διαδικασίες οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, όπως συνέβη με το λεγόμενο «κτηματόσημο» κατά το παρελθόν, τουλάχιστον ως το 2015.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το υπουργείο εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα πληροφοριακής υποδομής, καθώς αξιοποιούνται οι υποδομές της Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ (ΕΚΧΑ). Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και η ανάρτησή της, και θα υπάρχουν on-line εφαρμογές για τα γραφεία κτηματογράφησης, καθώς επίσης και υπηρεσία θέασης ορθοφωτογραφιών.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν 102 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία, ενώ εντός του 2014 πρόκειται να λειτουργήσουν 13 νέα γραφεία.
Όπως επιβεβαίωσαν, τόσο ο κ. Μανιάτης όσο και ο κ. Καλουδιώτης, η χρηματοδότηση του έργου έχει διασφαλιστεί πλήρως.
Σε πρώτο στάδιο θα αξιοποιηθούν πόροι της ΕΚΧΑ, για την ψηφιακή σύγκλιση ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να διατεθούν κονδύλια τόσο από την τρέχουσα, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο, για τα οποίο υπάρχει ρητή δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και θερμά υποστηρικτικό κλίμα από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Ε.Ε..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr