Αυτό προέκυψε από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Invest in Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα: «Άδειες Διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων».
Ως ιδιαίτερα πετυχημένο αξιολογήθηκε από τους ομιλητές το μέτρο της απόκτησης βίζας, αν και ξεκαθάρισαν ότι η γραφειοκρατία είναι υποχρεωτική σε ό,τι αφορά στην έκδοση της βίζας τύπου D, διότι υπάρχουν οι περιορισμοί που ορίζει η Συνθήκη Σέγκεν.
Περισσότερα από 300 μεμονωμένα ερωτήματα έχει δεχθεί το Invest In Greece σχετικά με τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές ή εκείνων που προβαίνουν σε αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στ. Ησαΐας, το 60% των ερωτημάτων ήταν από την Ελλάδα και 40% από το εξωτερικό, κυρίως από την Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, ενώ οι Ρώσοι υπήκοοι χρησιμοποιούν συνήθως εκπροσώπους.
Όπως γνωστοποιήθηκε, στην ιστοσελίδα του Invest In Greece υπάρχουν αναρτημένες όλες οι λεπτομέρειες για το σχετικό νομοθέτημα σε πέντε γλώσσες.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, στην ίδια εκδήλωση, σημείωσε ότι έχουν δοθεί ήδη οι πρώτες άδειες σε υπηκόους τρίτων χωρών και σημείωσε ότι για μεγάλες εκτάσεις για τις οποίες έχει λάβει απόφαση η διυπουργική επιτροπή και το Invest In Greece αναμένεται να δοθεί η σχετική άδεια και από το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων).
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πόσο βοήθησαν τα νέα κίνητρα στην αναπτυξιακή προσπάθεια (νέος επενδυτικός, βίζα σε πολίτες τρίτων χωρών κλπ) και γνωστοποίησε ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία τής νέας αδειοδοτικής Αρχής για τις μεγάλες επενδύσεις.
Ακόμη, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι ήδη το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 40% τα αιτήματα του ιδιωτικού τομέα για συγχρηματοδότηση, μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος σημείωσε: «Αναμφίβολα οι διατάξεις του επενδυτικού νόμου για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών, με την προϋπόθεση της διενέργειας επενδύσεων ή αγοράς κατοικιών στη χώρα μας, αποτελεί ένα θετικό μέτρο, για την κτηματαγορά και την οικονομία γενικότερα. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει ακόμη, όμως, η δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, χωρίς αιφνιδιασμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr