Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη σοβαρή εμπλοκή με την τρόικακαι βαραίνει το κλίμα ενόψει του φθινοπωρινού ελέγχου της πορείας του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σενάριο για λουκέτο σε μία από τις αμυντικές βιομηχανίες είχε τεθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε "στόχους" προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο τελικά επελέγη η ΕΡΤ καθώς επιδιώχθηκε να διατηρηθεί η αμυντική βιομηχανία.
Το θέμα επανέρχεται από τους δανειστές, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να διαμηνύει ότι ετοιμάζεται για "σκληρή μάχη", ενώ το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διατήρηση έστω και μέσω συγχώνευσης μεταξύ ΕΑΣ και ΕΛΒΟ μίας παραγωγικής μονάδας, ενώ για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ - της μόνης που έχει πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτή - θα επιδιωχθεί η ιδιωτικοποίηση.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μην έχει η χώρα αμυντική βιομηχανία, προσθέτουν δε ότι η διαπραγμάτευση, που εκ των πραγμάτων θα είναι εξαντλητική, συνεχίζεται.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μία νέα αντιπρόταση προκειμένου να πείσει την τρόικα ότι σε βάθος 5ετίας με αναδιάρθρωση εν λειτουργία το κόστος, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό θα είναι πολύ μικρότερο απ΄ ότι αν «αύριο» μπει λουκέτο και στις τρεις εταιρείες.
Σε γενική συνέλευση βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, αντιδρώντας στα σκληρά αιτήματα της τρόικας που προβλέπουν «λουκέτο» σε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων.
Στο κόκκινο η συζήτηση στη Βουλή
Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, διαβεβαίωσε η αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή για τη συμφωνία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιδρά στις απαιτήσεις της τρόικας.
«Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπεράσπισης εταιρίας αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Αυτό σας πειράζει;», απάντησε η Φ. Γεννηματά σημειώνοντας ότι «η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση και όχι κλίμα έντασης και εμφυλιοπολεμικό».
Η αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία» και χαρακτήρισε «δύσκολο» το εγχείρημα αυτό, καθώς πρέπει να στηριχθεί χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Υπενθύμισε ότι τα ΕΑΣ έχουν «δυσθεώρητα χρέη» και ότι γίνεται «τιτάνια προσπάθεια», καθώς θα γίνει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπε η Φ. Γεννηματά.
«Η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβει προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αφήνει έτσι να περνά στα ανώδυνα. Τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα να παραδοθούμε άνευ όρων;».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρότεινε εξυγίανση, εθελοντική συνταξιοδότηση και στελέχωση με νέους ανθρώπους. Ο Π. Κουρουμπλής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο» στην τρόικα, ενώ ρώτησε αν υπήρχε πρόταση ξένης εταιρίας να αναθέσει στα ΕΑΣ έργο άνω των 200 εκατ. και η κυβέρνηση δεν την αποδέχθηκε.
«Η κατεύθυνση που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία είναι να κλείσει όσες περισσότερες συμφωνίες. Κάνουμε και εμείς επαφές γι’ αυτό», απάντησε η Φ. Γεννηματά.
Για «τεράστιο, κοινωνικό, αμυντικό και εθνικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει ζητήματα διάλυσης του οργανωμένου τμήματος του κράτος. Τομέας που κανείς δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει ούτε η Ε.Ε. ούτε τρόικα ούτε κανείς. Εξ αρχής η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτά δεν μπορούν να σιωπούν».
Τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για την αμυντική βιομηχανία ζήτησε και ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, ο οποίος έκανε αναφορές στα σκάνδαλα που φέρεται να σχετίζονται με τις βιομηχανίες αυτές.
«Ο Ακης (Τσοχατζόπουλος) είναι ο αίρων το σταυρό του μαρτυρίου των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής της μεγάλης παράγκας. Και η Βουλή εξυπηρετεί την διαπλοκή», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ειδικά στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, λέγοντας: «δεν ξέρει ο καθένας τι έχει γίνει σε αυτά τα μαγαζιά; Όργια. Έχουμε άλλον εκτός του Τσοχατζόπουλο που καταδικάστηκε; Πως έπεσαν έξω τα μαγαζιά αυτά; Όλοι ξέρουμε γιατί δεν παίρναμε αυτοκίνητα από ΕΛΒΟ και προτιμούσαμε την Σιτροέν και αλλού».
Για την ανάγκη προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας και ισχυρών Ενόπλων δυνάμεων έκανε λόγο ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης.
«Η θεωρία ότι η τρόικα τα επιβάλει μας βρίσκει κατηγορηματικά αντιθέτους. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποβάθμισαν αυτές τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας στρατηγικής σημασίας σε συνεργασία με ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει με άλλη πολιτική και εξουσία. Δυστυχώς σήμερα έχουν υποβαθμιστεί και διαλυθεί όλες αυτές οι επιχειρήσεις πολεμικής βιομηχανίας και είναι έτοιμες προς πώληση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr