Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στην εφημερίδα «ΘΕΜΑ» ότι, εάν η χώρα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξης των δέκα δισ. ευρώ, για την οποία οι δανειστές δεν μπορούν να απαιτήσουν πρόσθετες περικοπές.
«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δεν μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι». Αυτά διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση του «ΘΕΜΑτος».
Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». Εξηγεί όμως ότι «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, και αυτά θα γίνουν». Ο υπουργός, παρ’ όλα όσα λέγονται, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα». Θεωρεί όμως ότι και οι δύο αυτοί στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.
«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και συνεχίζει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας».
Στο στόχαστρο 10.000 offshore
Οσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει σύντομα ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στο ΑΕΠ λόγω τουρισμού, αφού το συνάλλαγμα που εισέρρευσε πρόσθεσε σε αυτό 2 δισ. ευρώ, και ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες.
«Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από τις offshore. Εχουν εντοπιστεί 10.000 offshore από τις οποίες έχουν ελεγχθεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ., φανταστείτε οι 10.000 offshore τι έσοδα μπορούν να φέρουν», λέει ο υπουργός και εξηγεί ότι το 1/3 των offshore είναι εταιρείες ακινήτων και τα 2/3 επιχειρηματικές, που πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές, υποτιμολογήσεις, υπερτιμολογήσεις και άλλα λογιστικά κόλπα για αποφυγή των φόρων. Σε αυτές κυρίως θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο ομολογεί ότι το υπουργείο κινείται αργά, δεν διαθέτει τεχνογνωσία για τέτοιους ελέγχους και υπάρχει δισταγμός στον καταλογισμό φόρων. Η οδηγία του προς τους εφοριακούς είναι σαφής: «Κινηθείτε αποφασιστικά, κάντε γρήγορους ελέγχους, καταλογίστε τους φόρους και όποιος έχει αντίρρηση ας πάει στα δικαστήρια».
Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, λέει ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και ότι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη για τις καθυστερήσεις, οι οποίες παρατείνουν την ύφεση και αναβάλλουν την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Για την πολυπόθητη ανάπτυξη, πάντως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη πολιτική, εκτός της προσπάθειας που γίνεται για επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και της στήριξης με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία βοηθάει σημαντικά δανείζοντας και το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
«Στην ανάπτυξη συνεισφέρει άμεσα και η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, η οποία φέτος ήταν ανέλπιστη ίσως λόγω των όσων συμβαίνουν στην Αίγυπτο και στις άλλες γειτονικές χώρες», παραδέχεται ο κ. Στουρνάρας και επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη ρευστότητα και τις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες είναι ότι δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις. Πάντως φέτος, όπως λέει, είχαμε καθαρή εισροή καταθέσεων από το εξωτερικό, αλλά ο ρυθμός δεν είναι επαρκής.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr