H επιλεκτική από-επένδυση από μη ανταγωνιστικούς κλάδους και η επάνοδος των επιχειρηματικών επενδύσεων σε ισχυρή ανοδική τροχιά αποτελούν προϋποθση για την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της εξωστρέφειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναφέρει η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σε σχετική μελέτη.
Δυναμική από τις ελληνικές επενδύσεις
Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ με βάση ένα οικονομετρικό υπόδειγμα, εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 10% των επιχειρηματικών επενδύσεων οδηγεί σε σωρευτική αύξηση του όγκου των εξαγωγών εκτός πετρελαίου, κατά 14% εντός τριετίας και προσθέτει περίπου 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας στον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Στη μελέτη παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξάνουν στο 14% του ΑΕΠ περίπου το 2016, συγκριτικά με 11,5% του ΑΕΠ που κατ' εκτίμηση προβλέπει το πρόγραμμα, και έναντι 10,1% του ΑΕΠ το 2012.
Με βάση αυτό το σενάριο, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών) θα υπερβούν το 36% το 2016 συγκριτικά με 31% υπό το βασικό σενάριο για την ίδια περίοδο και 25,5% το 2012 προσεγγίζοντας περισσότερο το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Η δυναμική αυτή των επιχειρηματικών επενδύσεων θα υποστηρίξει στο σκέλος της προσφοράς ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ της τάξης του 3,3% το 2016 συγκριτικά με 1,8% στο βασικό σενάριο, γεγονός που μεταφράζεται σε δυνητική δημιουργία 150.000 επιπρόσθετων θέσεων εργασίαςτην επόμενη τριετία και σε μείωση του ποσοστού ανεργίας πλησίον του 19% στα τέλη του 2016, συγκριτικά με 22,5% στο βασικό σενάριο.
Σύμφωνα με την ΕΤΕ η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση & εξορθολογισμό της διάρθρωσης της εγχώριας ζήτησης, που μείωσε σημαντικά τη δαπάνη για εισαγωγές ειδικά σε κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση των οποίων αντιδρά εντονότερα στις διακυμάνσεις του διαθέσιμου εισοδήματος.
Μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές
Η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές είναι διατηρήσιμη, καθώς είναι κυρίως οι εισαγωγές επενδυτικού εξοπλισμού και παραγωγικών εισροών αυτές που αναμένονται να ανακάμψουν μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις υποκατάστασης εισαγωγών είναι ορατές, κυρίως σε παραγωγικούς τομείς έντασης εργασίας.
Παράλληλα , η Διεύθυνση Ανάλυσης της ΕΤΕ τονίζει πως οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής μεταποίησης, καθώς και του πρωτογενούς τομέα είναι αξιοσημείωτες και επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr