Ο Γκρός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια ακραία περίπτωση κρίσης και υποστήριξε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, αλλά ανάγκη καλύτερων θεσμών.
Κάνοντας έναν απολογισμό των αιτιών που οδήγησαν την Ελλάδα στην κατάρρευση έκανε αναφορά στην υπερκατανάλωση των προηγούμενων χρόνων, στην αρνητική αποταμίευση που κυριάρχησε στην ελληνική οικονομία μετά το 2000, στις αδύναμες ελληνικές εξαγωγές , αλλά και στην ποιότητα των θεσμών.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίοδο 2000-2008 λέγοντας πως μέσα σε αυτό το διάστημα η εγχώρια κατανάλωση στην Ελλάδα αυξήθηκε αθροιστικά κατά 35%, όταν στο ίδιο διάστημα στην Γερμανία αυξήθηκε κατά μόλις 10%. "Αν περάσεις μια δεκαετία υπερβολικής κατανάλωσης θα ακολουθήσει νομοτελειακά μια δεκαετία χαμηλής κατανάλωσης", είπε.
Θέλοντας να καταδείξει την αδυναμία των θεσμών στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε διεθνείς αξιολογήσεις που δείχνουν πως αν και οι Έλληνες φοιτούν περισσότερα χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας εκπαίδευση, σε σχέση με τους Γερμανούς ή τους Φιλανδούς που φοιτούν για λιγότερο χρόνια.
Ο Γκρός παρουσίασε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη και αισθητά χαμηλότερη από χώρες όπως η Εσθονία ή η Λετονία. "Η ποιότητα της διακυβέρνησης είναι κακή και γίνεται χειρότερη", σημείωσε και προσέθεσε πως τα επίπεδα της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι υψηλά και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.
Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε πως η "καλή ανάπτυξη" ξενικά από τα χαμηλά και χαρακτήρισε κλειδί για την ελληνική οικονομία τον τουρισμό.
Όπως είπε η Ελλάδα δεν έχει πόρους για να τονώσει την κατανάλωση και ως εκ τούτου η ανάπτυξη πρέπει να έλθει από τις εξαγωγές, οι οποίες παρά την μείωση του κόστους εργασίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα."Μόνον στην περίπτωση που οι εξαγωγές και η ποιότητα διακυβέρνησης βελτιωθούν, τότε και μόνον τότε, θα ανακάμψει η Ελλάδα", επεσήμανε ο Γκρός.
Συνομιλητές του κ. Γκρος ήταν ο Αρίστος Δοξιάδης -εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Openfund - και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης επέρριψε ευθύνη στην πολιτική της τρόικα για την καθήλωση των ελληνικών εξαγωγών, τονίζοντας ότι έδωσε πρωτίστως έμφαση στην αγορά εργασίας, με τη μείωση του εργασιακού κόστους και όχι στην αγορά προϊόντων και την ολιγοπωλιακή της διάρθρωση. Επίσης, τόνισε την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς καθώς «οι προμηθευτές τους στο εξωτερικό απαιτούν πληρωμή σε μετρητά».
Παράλληλα, συμφώνησε με τον κ. Γκρος για την ανάγκη αποτελεσματικής διακυβέρνησης και βελτίωσης των θεσμών, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα τα πάει καλά στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, στη μείωση του κράτους, τη μείωση του πληθωρισμού και στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα επιδεινωθεί η ύφεση.
Μάλιστα ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε πως «θα γίνει επανάσταση σ’ ένα χρόνο από τώρα στην Ελλάδα αν λιμοκτονήσουν οι τράπεζες».
Στην ανάγκη καλής λειτουργίας των θεσμών επέμεινε και ο κ. Δοξιάδης, ο οποίος επεσήμανε ως σοβαρό μειονέκτημα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αρκετές επιχειρήσεις σημαντικού μεγέθους, που θα αξιοποιούσαν τη μείωση του εργασιακού κόστους και τη βελτίωση που έχει γίνει στον τομέα της γραφειοκρατίας.
Σημείωσε ακόμα ότι η φορολογία χτυπάει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί ο προσωπικός φόρος- όπως ο φόρος ακινήτων- αφαιρεί ρευστότητα από τις μικρές και προσωπικές επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης πρότεινε, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει κατά τα δύο τρίτα τη δημοσιονομική της προσαρμογή, να δώσει η τρόικα άλλα 10 δισ. ευρώ και μια επιμήκυνση τριών-τεσσάρων χρόνων ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, γιατί όταν δεν έχεις κράτος και ξεκινάς από το μηδέν χρειάζεσαι χρόνο, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκρος δεν συναίνεσε στην πρόταση λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό και πρέπει η Ελλάδα να βρει τη λύση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr