Την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για θετική ολοκλήρωση των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα, προβάλλει η Wall Street Journal. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ως προς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και συνέχισης των συζητήσεων έως τη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο ενός αγώνα δρόμου ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, στις χθεσινές συζητήσεις βασικό θέμα ήταν οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα προκειμένου να λάβει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις, τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να έχουν ως βασικό σκόπελο το ευαίσθητο ζήτημα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, όπως τονίζεται, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απείλησε και τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας τον προηγούμενο μήνα.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε όλους τους τομείς και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα, το Σάββατο, πιθανόν και την Κυριακή, προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.
Κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης για τρεις μήνες
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα σχόλια ακολούθησαν προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι αν οι δύο πλευρές δεν λύσουν τις διαφορές τους εγκαίρως για τη συνάντηση της Δευτέρας, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν το μεγάλο διάλειμμα των θερινών διακοπών, τότε η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης για τρεις μήνες.
Έτσι, Έλληνες αξιωματούχοι και διεθνείς πιστωτές έχουν ήδη κλείσει μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια αποφυγής του αδιεξόδου που αφορά την αδυναμία της Ελλάδας να βρει ποιοι ακριβώς θα είναι οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν και ποιες θα είναι οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα.
Όπως τονίζεται, αν και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μια κάποια λύση τη Δευτέρα, οι εν λόγω συζητήσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω κορύφωσης της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία και απειλών ότι θα αναζωπυρωθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η Ελλάδα έχει πολλές λύσεις στη διάθεσή της, τουλάχιστον για τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν δεν αποφασιστεί η έγκριση της εκταμίευσης ολόκληρης της δόσης, όπως π.χ. η εκταμίευση αρκετά μικρότερων δόσεων. Αλλά, σε μια χώρα στην οποία η ασφάλεια του κυβερνητικού έργου μοιάζει να είναι το βασικό διακύβευμα, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, όσον αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εισαγωγή ενός συστήματος στη βάση της αξιοκρατίας και όχι των προνομιών ή της μονιμότητας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει πολλά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει πολλά ως προς τον στόχο για απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, ενώ η κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά για τη διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα οδήγησε σε μια σειρά διαμαρτυριών και εντάσεων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει, ως προς τα στελέχη της που βρίσκονταν σε κυβερνητικές θέσεις, η Δημοκρατική Αριστερά. Η τελευταία εξέλιξη αφήνει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με μόνο 155 έδρες, γεγονός που δεν αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων, αν χρειαστεί.
Δένδιας στο CNBC: Η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί
Συνέντευξη Ν. Δένδια Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε ένα προβληματικό σχέδιο διάσωσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο του δικτύου, ότι «υπάρχουν αδυναμίες εκ μέρους της Ελλάδας (στην εφαρμογή του προγράμματος), αλλά υπονοείτε ότι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε είναι τέλειο, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, μολονότι έχει ασκηθεί κριτική στο πρόγραμμα από το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από ξένες κυβερνήσεις.
«Το σχέδιο δεν είναι μόνο δικό μας λάθος. Κατά μία έννοια είμαστε συνυπεύθυνοι (για τα υψηλά επίπεδα του χρέους πριν το σχέδιο διάσωσης), αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν δει τη "φούσκα" που δημιουργούνταν στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μας προειδοποίησε πραγματικά να είμαστε πιο προσεκτικοί. Δεν λέω ότι δεν έχουμε ευθύνες, αλλά και άλλοι έχουν επίσης ευθύνες. Βλέπω την Ευρώπη σαν μια οικογένεια, ως Ευρωπαίους φίλους και εταίρους, και κατά συνέπεια το λάθος επιμερίζεται σε όλους. Το κύριο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να απαγγέλουμε αλληλοκατηγορίες. Θα δρούμε καλύτερα στο μέλλον. Είμαι σίγουρος γι' αυτό», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Στο πλαίσιο αναφοράς του CNBC για την Ελλάδα, μίλησαν επίσης διάφοροι οικονομικοί αναλυτές, που υποστήριξαν ότι αναμένεται να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, με τη συμμετοχή -αυτήν τη φορά- των θεσμικών πιστωτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr