Την ανωτέρω αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μαΐλλης, με αφορμή την οργάνωση του Ελληνο-Ιρλανδικού Φόρουμ, με τίτλο «Το παράδειγμα της Ιρλανδίας στην έξοδο από την κρίση», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriott.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μαΐλλη, «η συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στα πλαίσια του ευρώ, μπορούν να αποδειχθούν πολύ σημαντικά και καθοριστικά στη διαδικασία της τροποποίησης και προσαρμογής των κανόνων του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Την έναρξη του Φόρουμ κήρυξε ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Αν. Γενικός Διευθυντής Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν θεματικές ενότητες σχετικά με:
- τις ομοιότητες και τις διαφορές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στη διαχείριση της ύφεσης,
- την οικονομία και τα προβλήματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα,
- τις επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται στις δύο χώρες, όπως και
- το ρόλο των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
«Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών δεν χτίζεται με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά κερδίζεται με δράσεις ουσίας και η όποια αλλαγή έχει υπάρξει στην ελληνική οικονομία οφείλεται στο ότι έχουμε προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα και αυτό αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από φορείς της αγοράς. Αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Ξέρουμε ότι το θετικό κλίμα που χτίζουμε μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν ξεφύγουμε από το δρόμο της σοβαρότητας, της σκληρής δουλειάς και του αυστηρού προγραμματισμού. Και δεν θα ξεφύγουμε από αυτό» δήλωσε την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του, ο Wolfgang Dold, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, τόνισε: «Οι περισσότερες προσεγγίσεις στην κρίση επικεντρώνονται στο αν επαρκεί το πακέτο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ και αν θα μπορούσαν οι εταίροι στην Ευρώπη να κάνουν κάτι καλύτερο. Η κοινή αντίληψη εστιάζει στο πώς μπορούν οι άλλοι να μας βοηθήσουν και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το τι θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για να απελευθερωθούμε από τη μιζέρια, για να αναπτύξουμε την ανταγωνιστικότητά μας». Ο Γερμανός πρέσβης σημείωσε επίσης τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία να εστιάσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, εκμεταλλευόμενη τα δυνατά της σημεία και εξαλείφοντας οτιδήποτε τα πνίγει.
Ο Charles Sheehan, πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, αφού αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης της χώρας, το οποίο φαίνεται να διασφαλίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,3% το 2013), έδωσε έμφαση στη μεγάλη σημασία που έπαιξε στην επιτυχία αυτή, η διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου, τεκμηριωμένου πλαισίου υλοποίησης του προϋπολογισμού, με πλήρη διαφάνεια και ενεργή κοινοβουλευτική εποπτεία. Σημείωσε, δε, ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ιρλανδίας εδράζονται στην ευελιξία που επικρατεί στην οικονομία και ειδικά στην αγορά εργασίας, στο ιδιαίτερα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στα υψηλά επίπεδα της εκπαίδευσης αλλά και στα θετικά δημογραφικά στοιχεία. Ωστόσο, ο κ. Σίχαν τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη. «Υπάρχουν κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των επιτοκίων και των κινήσεων των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Σε σύγκριση των προγραμμάτων που πρότεινε η τρόικα σε Ιρλανδία και Ελλάδα προχώρησε ο Νίκος Ζόνζηλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ και πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. «Μια επιτυχής πολιτική εσωτερικής υποτίμησης για την εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου προϋποθέτει ευκαμψία τιμών και μισθών, σχετικά υψηλή συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ, εξαγωγές με υψηλή προστιθέμενη αξία καθώς και επαρκή παραγωγική βάση διεθνώς εμπορεύσιμων για την απαραίτητη υποκατάσταση εισαγωγών. Η Ελλάδα δεν πληροί επαρκώς αυτές τις προϋποθέσεις γι' αυτό και η εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου έγινε αποκλειστικά από τον περιορισμό της τελικής ζήτησης και παραμένει ασταθής σε τυχόν άνοδο της ζήτησης.
Η σύγκριση με την Ιρλανδία είναι εντυπωσιακή. Ποσοστό εξαγωγών στο ΑΕΠ Ελλάδα: 20% Ιρλανδία: 110%. Συμμετοχή της προστιθέμενης αξίας στις εξαγωγές Ελλάδα: 10% Ιρλανδία: 45%, σημειωτέον οι δυο χώρες είναι οι ακραίες παρατηρήσεις στους συγκριτικούς πίνακες της Ευρώπης. Επιπλέον, η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές υπηρεσιών στον κόσμο ιδιαίτερα ΙΤ» σημείωσε ο κ. Ζόνζηλος ο οποίος αφού τόνισε ότι η Ιρλανδία βγήκε από την κρίση, έριξε δραματικά τις αποδόσεις των ομολόγων και γύρισε σε θετικούς ρυθμούς ανόδου από τον εξωτερικό τομέα και όχι με την εγχώρια ζήτηση, κατέληξε στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ελλάδα. Γι΄αυτό όπως είπε θα απαιτηθεί:
- Τεράστια μεταφορά ανθρωπίνων και φυσικών πόρων από τον τομέα των διεθνώς μη εμπορευσίμων αγαθών στον τομέα των εμπορευσίμων.
- Αυξημένη ροή εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων στους κλάδους που οδηγεί σε ενίσχυση παραγωγικότητας.
- Ανακατανομή πόρων μέσα στους παραγωγικούς κλάδους από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, προς τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις.
- Η διαδικασία έχει όλα τα στοιχεία της ανάπτυξης με ‘δημιουργική καταστροφή’.
Εισηγήσεις και τοποθετήσεις έκαναν οι κ.κ. Jack Golden, Πρόεδρος HR της CRH, Liam Ryan Διευθύνων Σύμβουλος της SAP Ireland, Werner Schwanberg, Διευθύνων Σύμβουλος της WGZ Bank Ireland, Νάσος Ζαρκαλής Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND HELLAS, Στέλιος Σταυρίδης Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και Αθανάσιος Συριανός Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr