Ειδικότερα, μέσα στον Ιούνιο η Τρόικα θέλει να δει τα «ονόματα» των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας στο δημόσιο και όχι απλώς νούμερα ανά υπουργείο και γενικότερες διακηρύξεις προθέσεων, από τις οποίες έχουν χορτάσει.
Επίσης, η Τρόικα θεωρεί επιβεβλημένη την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς ελπίζει ότι έτσι θα υποχωρήσουν οι φόβοι για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, θα ξεκινήσει εκ νέου η επιστροφή καταθέσεων, η οποία κόλλησε μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, τα οποία στραγγαλίζουν την οικονομία.
Στα τυπικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης που ενέκρινε το Eurogroup περιλαμβάνονται και τρία νομοσχέδια: πρόκειται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της διαφθοράς.
Ο καυτός Ιούνιος όμως της κυβέρνησης δεν σταματάει εδώ: στελέχη της Τρόικας δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την αργή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, την οποία αποδίδουν σε τέσσερις παράγοντες:
πρώτον, δεν έχουν λυθεί νομικά προβλήματα και δεν έχουν αναδιαρθρωθεί δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή τους, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.
Δεύτερον, λόγω της αβεβαιότητας που ίσχυε έως σήμερα, δεν υπήρχε αρκετό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει δημόσιες επιχειρήσεις, όπως απαιτεί η Κομισιόν.
Και τέταρτον, σε πολλές περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, δεν έχουν λυθεί ζητήματα που αφορούν το διαδικαστικό.
Η κυβέρνηση θα κληθεί επομένως να κλείσει όλα τα μέτωπα που την αφορούν, ενώ αν προχωρήσει έστω και μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση, τότε αυτό θα διευκολύνει τα μάλα την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Η Τρόικα θα πιέσει ακόμη να προχωρήσουν οι απολύσεις επιόρκων, δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά και «χιλιάδων ανθρώπων που δεν πατάνε καν στις υπηρεσίες τους», όπως έλεγε στέλεχός της. Περιθώρια πρόσληψης νέων όχι απλώς υπάρχουν, αλλά η Τρόικα θα πιέσει κιόλας για ισάριθμες προσλήψεις όσων επίορκων αφυπηρετήσουν, θεωρώντας ότι από το δημόσιο – και ειδικά από τις οικονομικές τους υπηρεσίες – λείπει επαρκώς καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Εξάλλου, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο στόχος της συρρίκνωσης του δημοσίου κατά 150.000 άτομα το διάστημα 2010-2015 θα επιτευχθεί εύκολα (μέχρι το τέλος του 2012 είχαν αποχωρήσει 80,000 δημόσιοι υπάλληλοι με συνταξιοδοτήσεις), οπότε το στοίχημα πλέον δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα, όπως λένε.
Επιπλέον, οι ελεγκτές θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της, αφού είναι πεπεισμένοι ότι ταμειακά διαθέσιμα και λεφτά υπάρχουν, μετά την αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Στήριξης. Δεν είναι βέβαιο αν η κυβέρνηση συμμερίζεται τους υπολογισμούς τους, πάντως είναι σίγουρο ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί πλέον «Μνημονιακή υποχρέωση» της Ελλάδος.
Σημειώνεται ακόμη ότι η Τρόικα αναμένει τον Ιούλιο να δει αναλογιστική έκθεση για το που βρισκόμαστε αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σε γενικές γραμμές άλλωστε, ο μόνος διαρθρωτικός τομέας του Μνημονίου, στον οποίο η Ελλάδα «πάει καλά» είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Για τις υπόλοιπες δράσεις, όπως τα κλειστά επαγγέλματα και η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι ελεγκτές δεν είναι ικανοποιημένοι.
Σε ό,τι αφορά τέλος το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, η πρόβλεψη είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διεκδικήσει το 2014 νέα απομείωση του χρέους, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup. Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενή ισορροπία (0%). Για την ύφεση, η Τρόικα εμμένει στις προβλέψεις της για 4.2%, αν και το πρώτο τρίμηνο πήγε καλύτερα απ' ότι περιμένανε (πίστευαν ότι λόγω των μέτρων του Ιανουαρίου η ύφεση το Α' τρίμηνο θα ξεπερνούσε το 6%).
Για το 2015-16 υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2.1%, το οποίο οι ελεγκτές ελπίζουν, αλλά δεν εγγυώνται, ότι δεν θα χρειαστεί να καλυφθεί με νέα μέτρα, αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καλύτερη του βασικού σεναρίου εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι ελεγκτές συμμερίζονται την αισιοδοξία του Υπουργείου Οικονομικών ότι αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέσα στο 2014, αν και προειδοποιούν ότι η πλήρης απεξάρτηση της χώρας από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης αργεί ακόμη πολύ. Προειδοποιούν επίσης ότι με τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, «δεν χαλαρώνουμε» αφού η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ώστε να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά. Τέλος, για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, οι ελεγκτές είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν, αλλά διερωτώνται αν αυτός είναι ο πλέον παραγωγικός τρόπος για να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια διαθέτει.
Νικηφόρος Μαλεβίτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr