Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε:«Φεύγουμε με το νέο ότι οι κινέζικοι σιδηρόδρομοι και η COSCO θα συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Επίσης έχουμε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος κινεζικών επιχειρήσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας αν και θα πρέπει να συζητήσουμε με την Hochtief και τους Καναδούς εφόσον αγοράσουν το μερίδιό τους.Επίσης -και αυτή είναι τελευταία εξέλιξη- κινέζικος όμιλος, εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Υπάρχουν δύο συστάδες 13 περιφερειακών αεροδρομίων.Είδαμε την Huawey και την ΖΤΕ δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Huawey σήμερα έχει τζίρο 35 δισ. δολάρια και σε τρία χρόνια θα πάνε στα 70 δισ.
Και οι δύο πάντως εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον να δημιουργήσουν ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Επίσης σκέπτονται να δημιουργήσουν και ένα logistic center όπως η Hewlett Packard.
Τέλος επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του Καστελίου της Κρήτης».
Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι η COSCO θα αυξήσει τη δραστηριότητά της στο λιμάνι του Πειραιά σε κάθε περίπτωση. Το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν περιορίζεται πια μόνο στα εμπορευματοκιβώτια αλλά εκτείνεται στο σύνολο της δραστηριότητας του λιμανιού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η στόχευση με το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν να μπει η Ελλάδα στα επενδυτικά πλάνα της Κίνας, επενδυτικά με τη συμμετοχή τους στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, με την ανάπτυξη τουριστικών ρευμάτων προς την χώρα μας.
Αιχμή του δόρατος ο τουρισμός
Ενδεικτικά, μόνο για τις δυνατότητες στον τουρισμό, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «στην συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της Κίνας του είπε ότι 400 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδεύσουν εκτός Κίνας σε επτά χρόνια. Ο πρωθυπουργός του απάντησε με χιούμορ ότι εφέτος θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, αυτό που θέλω είναι άλλοι τόσοι Κινέζοι, ένα μικρό κομμάτι από τους δικούς σας να έλθουν στην χώρα μας».
Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη μία διαδικασία προβολής της Ελλάδας σε συνεργασία με κινεζικά κανάλια. Θα γυριστεί και ταινία στη χώρα μας με Κινέζους σταρ που θα προβάλλει τις φυσικές ομορφιές της χώρας. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.
Παράλληλα δημιουργεί visa centers για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση βίζας για τους Κινέζους, κάτι με το οποίο ασχολείται το υπουργείο των Εξωτερικών.
Επιπλέον, έγινε γνωστό από κυβερνητικής πλευράς πως έχουν υπάρξει συνεννοήσεις του πρωθυπουργού τόσο με τον δήμαρχο της Σαγκάης όσο και με τον κυβερνήτη της περιφέρειας αλλά και με άλλες περιφέρειες που δεν είναι γνωστές, ότι θα έλθουν στην Ελλάδα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων.
Επίσης, εκτιμάται πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο και στον τομέα της ναυτιλίας.
Κυβερνητική ομάδα για το το follow up της επίσκεψης
Aπό κυβερνητικές πηγές έγινε επίσης γνωστό πως θα γίνει και follow up, δηλαδή θα συγκροτηθεί συγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα για να δει πού άνοιξαν παράθυρα και ευκαιρίες, θα δει ποιες είναι οι δουλειές που μπορούν να γίνουν, ποιοι είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται, αν έγινε η δουλειά, αν κόλλησε,πού κόλλησε και τι μπορεί να γίνει για να προχωρήσει.
Κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως τη γενική κατεύθυνση ακόμη και στην επιχειρηματικότητα την δίνει το κράτος της Κίνας, αν και υπάρχει και ο καθαρά ιδιωτικός τομέας κυρίως στην Σανγκάη».«Έχουν μία διάθεση φιλική προς την Ελλάδα και γι αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε αυτά που τους είπαμε. Δημιουργήθηκε ισχυρή δυναμική με την παρουσία μας και πρέπει να την διατηρήσουμε» έλεγε υπουργός που μετείχε στην επίσκεψη.
Σαμαράς: Να γίνουμε η πύλη της Κίνας στην ΕΕ
Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο στο ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σανγκάη και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να αυξήσουν τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με Έλληνες επιχειρηματίες.
«Όσοι επένδυαν στην αποτυχία της Ελλάδας απογοητεύτηκαν. Μαχόμαστε και κερδίζουμε την μάχη, δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς. Η Ελλάδα γράφει το δικό της success story, το grexit είναι νεκρό» επανέλαβε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη, η κυβέρνηση των τριών κομμάτων είναι συμπαγής, τα τρία κόμματα απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, είπε ότι «οι θετικές εκθέσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία πιστοποιούν ότι υπάρχει σταθερό έδαφος για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, ένας νέος νόμος περί επενδύσεων δημιουργεί one shop stop και ευνοεί την έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Τόνισε ότι, στους Κινέζους που θα επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα θα δίνεται βίζα πενταετούς παραμονής στη χώρα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Η ελληνική οικονομία γίνεται εξωστρεφής και σχεδιάζουμε στρατηγική εξαγωγών. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα 28 μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Αλλάζουμε την Ελλάδα και τη βάζουμε στον διεθνή χάρτη των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, που μπορεί να την καταστήσει πύλη για τη διοχέτευση των κινεζικών προϊόντων. «Ο κόσμος μας αλλάζει, η Κίνα εξάγει σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται και στην Κίνα, φέροντας σαν παράδειγμα τα Folie-folie. Σημείωσε, ακόμα, ότι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κίνας αναπτύσσονται περισσότερα πεδία επιχειρηματικότητας.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο ενώ περισσότερα από 100 ελληνικά πλοία χτίζονται τώρα στα ναυπηγεία της Κίνας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε περισσότερους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός. Επίσης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα ελληνικά προϊόντα -τρόφιμα, ποτά κ.α.- τα οποία, όπως είπε, είναι συνώνυμα της ποιότητας και οι εισαγωγές μπορούν να συνεχιστούν και σε άλλα προϊόντα πέρα από τα ακτινίδια.
Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία του, από τις κινεζικές αρχές.
«Η Σανγκάη είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και μητρόπολη της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Με την επίσκεψή μου ήλθα κοντά στην κινέζικη κουλτούρα και πολιτισμό που θυμίζει τη συνεισφορά της χώρας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι Έλληνες σεβόμαστε και νιώθουμε κοντά στον πολιτισμό της Κίνας. Σωκράτης και Κομφούκιος έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ο Κομφούκιος δίδαξε τον δρόμο της Σοφίας ο Σωκράτης της Αρετής. Εμείς να φτιάξουμε τον δικό μας δρόμο, της συνεργασίας. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι έτοιμες να συνεργαστούν πιο στενά».
Διαβάστε επίσης:
- Με απώλειες 5% στην εβδομάδα ο χρυσός
- Υποβάθμιση της Σλοβενίας από τον Fitch
- Σπάει κάθε ρεκόρ η Ferrari!
- Το «Iron Man 3» φέρνει πάνω από 1 δισ. δολάρια στη Disney
- Χανιά: 14.000 επισκέπτες κρουαζιέρας από τις αρχές Απριλίου
- «Μαύρες» οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση και ανεργία στην Κύπρο
- «Πρεμιέρα» του Samsung GALAXY Note 8.0 στα Public
- Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία
- Κομισιόν: Καμπανάκι για τις τιμές, αλλά και για το έλεγχο των διυλιστηρίων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr