Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των κυβερνητικών εταίρων προβλέπει συγκεκριμένο φόρο ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αν καλλιεργείται και το είδος της καλλιέργειας κ.ά..
Επίσης, εξετάζεται να θεσπισθεί μικρότερη τιμή για τους κατ' επάγγελμα αγρότες συγκριτικά με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ο στόχος ωστόσο είναι από τη φορολογία των αγροτεμαχίων να εξοικονομηθούν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του νέου φόρου.
Στόχος της επιτροπής, που συνεδρίασε χθες και θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, είναι η τελική πρότασή της να έχει διαμορφωθεί ως το τέλος Μαΐου προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές, ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά. Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.
Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς, η ετήσια επιβάρυνση για χιλιάδες πολίτες θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να φθάσει τα 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγγους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ.
Η Εφορία θα υπολογίζει τον φόρο με βάση ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου τα οποία, όπως λένε αρμοδίως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι επηρεάζουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω την αξία συγκριτικά με άλλα αγροτεμάχια.
Για παράδειγμα, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε επαρχιακή ή εθνική οδό, αν είναι παραθαλάσσιο, αν είναι καλλιεργήσιμο ή όχι, αν είναι ορεινό ή πεδινό, αρδευόμενο ή μη, αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσής του.
Ωστόσο, υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία και αυτό αφορά τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, αλλά και αυτά που είναι αδήλωτα. Αυτό διότι η κυβέρνηση προσδοκά από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων να εισπράξει για πρώτη φορά 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων δεν υπερβαίνει τα 66,5 εκατ.
Αν όμως ενταχθούν στη φορολογία άλλα 15 εκατ. στρέμματα, τα οποία εκτιμάται ότι είτε δεν έχουν δηλωθεί σκοπίμως είτε σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους ότι τα κατέχουν, τότε η επιβάρυνση κατά μέσο όρο μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από 10 ευρώ το στρέμμα.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πλήρη καταγραφή των αγροτεμαχίων μέσω της υποβολής δηλώσεων Ε9.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας των ακινήτων να τα δηλώσουν ή να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία που έχουν περάσει με παλαιότερες μεταβολές στα έντυπα Ε9 ώστε να υπάρξει η
τελική εικόνα – περιουσιολόγιο των αγροτεμαχίων σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πάντως σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπου για την επιβολή ειδικού φόρου στα αγροτεμάχια, επισημαίνει πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Διαβάστε επίσης:
- Ναυτιλία, τράπεζες, τουρισμός και αγροτικά στη βαλίτσα του πρωθυπουργού για την Κίνα
- Διχάζει λιμάνι του Νότου στο Τυμπάκι
- BLUE STAR PATMOS: Βραβεύτηκε για τον σχεδιασμό του και την αισθητική του
- BBC: «Το φυσικό αέριο της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες»
- Ανεργία και φτώχεια φέρνουν την υπέρταση - 2 εκατ. πάσχουν στην Ελλάδα
- Η Third Point μπήκε στον Πρίνο
- Έκλεισε νέα δουλειά στην Αλγερία η ΜΕΤΚΑ, πάνω από 92 εκατ. ευρώ το τίμημα
- Μέρκελ: 6 εκατ. εργαζόμενοι λιγότεροι στη Γερμανία μέσα σε 12 χρόνια
- Ασφαλείς οι καταθέσεις έως 100.000 λέει το Ecofin
- H «κακή» Λαϊκή μέτοχος με 20% στην Τράπεζα Κύπρου
- Βολές Στάινμπρουκ κατά Μέρκελ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr