Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης «το προσχέδιο κατατίθεται έτσι ώστε να γίνει μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι ένας προϋπολογισμός που δείχνει πως για πρώτη φορά μετά την ένταξη μας στην ΟΝΕ, βρισκόμαστε κάτω από το 3% του ΑΕΠ».
Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «το προσχέδιο θα διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή και από τη συζήτηση που θα γίνει θα προκύψει και η πρόταση για τον Προϋπολογισμό που θα ακολουθήσει».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο προϋπολογισμό, ο οποίος πριν καλά ακόμη κατατεθεί στην βουλή τελεί υπό αναθεώρηση λόγω της αναπροσαρμογής των στοιχείων για το ΑΕΠ.
Το γεγονός, όμως αυτό, δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, μέχρις ότου λάβει και επίσημα το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την αναθεώρηση κατά 25% του ΑΕΠνα δώσει και εγγράφως τα υπεσχημένα του Πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη ( ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, κλπ.) στοχεύοντας στο λαϊκό έρεισμα, εν όψει Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών.
Η ίδια τακτική δεν θα ακολουθηθεί μάλλον και για το φορολογικό νομοσχέδιο, αφού παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να είχε ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι για την έκταση που θα λάβουν οι παροχές σε φορολογικό πεδίο, εντούτοις θα το καταθέσει στην βουλή με την έναρξη των εργασιών της αμέσως μετά τις εκλογές.
Να σημειωθεί ωστόσο, και όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο υποψήφιος φορολογικός νόμος δεν θα περιλαμβάνει μόνο μεταβολές στην κλίμακα φορολογίας των φυσικών προσώπων αλλά και αυξήσεις φόρων για την υποστήριξη των εσόδων του νέου προϋπολογισμού.
Στο σκέλος αυτό το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει από το νέο έτος σε ένα ρυθμό αύξησης εσόδων κατά 7,2%, τα οποία θα προέλθουν:
Από την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5,8%, επιπλέον της ήδη επιβληθείσας αύξησης κατά 5,7%,
Από την αύξηση στο 100% της προκαταβολής του φόρου για τράπεζες και στο 75% για ανώνυμες εταιρείες.
Από την αυτοτελή φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών
Από την φυσιολογική ωρίμανση των εσόδων, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ΑΕΠ
Από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία θα είναι της τάξης του 25% και θα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων, αφού οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους για αγορές, γονικές παροχές και κληρονομιές.
Από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και από το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προ το δημόσιο
Από την άλλη πλευρά με το νέο προϋπολογισμό, θα τηρούνται οι δεσμεύσεις για:
Για την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου, που θα διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2007 έναντι του ισχύοντος 11.000 ευρώ για μισθωτούς συνταξιούχους που ισχύσει σήμερα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών προσώπων αυτό θα ανέλθει στα 10.500 ευρώ από 9.500 ευρώ σήμερα.
Για την αύξηση κατά 100 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία των συντάξεων του ΟΓΑ προκειμένου στο τέλος του 2008 η βασική τους σύνταξη να διαμορφωθεί στα 330 ευρώ.
Για την αύξηση κατά 70 ευρώ στην διετία το 2007 - 2008, του επιδόματος του ΕΚΑΣ προκειμένου αυτό να φθάσει στα 230 ευρώ.
Οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα
Ωστόσο τα έξοδα της κυβέρνησης δεν εξαντλούνται εδώ. Υπάρχει και η αναδιάρθρωση της φορολογικής κλίμακας, μέσω της οποίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να «ανακουφίσει» μέρος των φορολογικών βαρών από τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις.
Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό διατηρείται ο φορολογικός συντελεστής 15% που σκέφτονταν αρχικάνα καταργήσει η κυβέρνηση ( καθώς θα «πολλαπλασίαζε» την φορολογική επιβάρυνση των υπόχρεων). Έτσι το εισόδημα πέραν του αφορολογήτου των 12.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 29% έναντι ισχύοντος 30% και θα μειωθεί στο 27% το 2008 για εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και 25% το 2009 για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ.
Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής 40% για εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ και περιορίζεται στο 39% το 2007 για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, 37% γι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr