Σύμφωνα με τον υπουργό, η αναθεώρηση είναι μία καλύτερη μέτρηση των υπηρεσιών του τριτογενούς τομέα και όχι της παραοικονομίας, καθώς θα περιλαμβάνει έσοδα από 12 δραστηριότητες-τομείς που μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Λιανικό και χονδρικό εμπόριο, ξενοδοχεία, μεταφορές, κατασκευές, ενοίκια, παράνομες δραστηριότητες (δεν αντιστοιχούν ούτε στο 0,7-0,8% της αναθεώρησης του ΑΕΠ), αποσβέσεις οικοδομών και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.
Τα στοιχεία των τριτογενή υπηρεσιών επεξεργάστηκε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) με βάση τις υποδείξεις της Eurostat, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αναθεώρηση γίνεται με βάση τον κανονισμό 2223/96 της ΕΕ, η οποία επιτάσσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να γίνεται ανανέωση της βάσης μέτρησης του ΑΕΠ κάθε πενταετία. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο υπουργός, η αναθεώρηση του ΑΕΠ ήταν αναγκαία καθώς έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία δραστηριοτήτων που διέφευγαν ως τώρα από τη μέτρηση του ΑΕΠ.
Εξάλλου, όπως είπε η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί από τη Eurostat το θέμα της αναθεώρησης ήταν το 2004, κάτι για το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η Ελλάδα στο τέλος του περασμένου έτους και ζητήθηκε νέα παράταση από Ελληνικής πλευράς αποκτώντας έτσι νέο περιθώριο έως το Σεπτέμβριο του 2006.
Σε ερώτηση για το αν το ίδιο σύστημα ακολουθείται και σε άλλα κράτη-μέλη, είπε ότι οι διαδικασίες υπάρχουν για όλα τα κράτη-μέλη και ορισμένα ήδη έχουν προσαρμοστεί στον κανονισμό 2223/96 και συμπεριλαμβάνουν την παραοικονομία ή τμήμα αυτής στους υπολογισμούς για το ΑΕΠ. Έδωσε δε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία συμπεριέλαβε ένα ποσοστό 7% πέρυσι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η αναθεώρηση δεν συνεπάγεται και αλλαγή των οικονομικών μεγεθών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, για την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2010, αντί του 2012 που ήταν ο αρχικός στόχος.
«Με τα αναθεωρημένα στοιχεία η ελληνική οικονομία δεν αλλάζει χαρακτήρα. Η έκταση του δημοσιονομικού προβλήματος παραμένει μεγάλη» είπε ο κ. Αλογοσκούφηςκαι συμπλήρωσε ότι «από την από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, δεν αποκτάμε αυτόματα περισσότερα φορολογικά έσοδα».
Αντίθετα, πρόσθεσε ο υπουργός έτσι αναδεικνύεται το πραγματικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στο διάλογο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πάντως με την «απογείωση» του ΑΕΠ στα 228 δισ. ευρώ από 181 δισ. ευρώ το 2005, το δημόσιο χρέος, πέφτει κάτω από το «φράγμα» του 100% ενώ οι Έλληνες πολίτες θα εμφανίζονται πλουσιότεροι αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα του 2005 από 75% του κοινοτικού μέσου όρου εκτοξεύεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 93,7%.
Επιπλέον από την άμεση επίδραση που θα ασκήσει η αναθεώρηση του ΑΕΠ στο έλλειμμα αυτό αναμένεται να πέσει φέτος στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2,6% ενώ το 2007 θα βρεθεί σε ιστορικά επίπεδα και δη στο 1,9% του ΑΕΠ!
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη τόσο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, όσο και ο νέος προϋπολογισμός, δεν θα περιλαμβάνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την επικύρωση της αναθεώρησης.
Επισήμανε δε ότι ακόμη και με τα παλαιά στοιχεία του ΑΕΠ επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 2,6% το 2006 και στο 2,4% το 2007.
Σημειώνεται ότι με την αναθεώρηση του ΑΕΠ θα μεταβληθεί και η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού προς το ΙΚΑ, δεδομένου ότι η επιχορήγηση αυτή λογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τέλος, ερωτηθείς ο Υπουργός για το αν είναι κλειδωμένα τα 20 δισ. ευρώ του ΔΚΠΣ, έδωσε θετική απάντηση αφήνοντας όμως περιθώριο περικοπών για τους πόρους του ταμείου συνοχής, αφού όπως ήδη προβλέπεται σε κοινοτικό επίπεδο θα επανεξεταστούν το 2010, ενώ για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είπε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια.
Ακόμη κληθείς να σχολιάσει ο κ. Αλογοσκούφης τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρου Πάγκαλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, είπε ότι δε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr