Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι η φωτιά στο γείτονα - αδελφό γρήγορα θα επεκταθεί, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να απομειώσει πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.
Πρώτο μέλημα είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία του εν Ελλάδι τραπεζικού συστήματος και να κατασιγασθεί η όποια ανησυχία για τη βιωσιμότητά του. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται από την ΤτΕ κάθε προσπάθεια να γίνει η μετάβαση των υποκαταστημάτων των ελληνικών τραπεζών γρήγορα.
Παράλληλα, εν όψει και της έλευσης της τρόικας η κυβέρνηση αναμένεται να επισπεύσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης η οποία έχει καθυστερήσει αντιμετωπίζοντας εγγενείς κινδύνους, καθώς εκκρεμεί η οριστική αποσαφήνιση της διαδικασίας υλοποίησης της. «Θα πρέπει να εκτιμηθεί εκ νέου η επιβάρυνση από τη μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζών, αλλά και των σχεδιαζόμενων αναδιαρθρώσεων στα ιδιωτικά δάνεια. Έχουμε κι εμείς τα προβλήματά μας που τώρα θα γίνουν εντονότερα με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα όπου οι καταθέσεις θα αντιμετωπίζονται πλέον ως επενδύσεις», σημείωνε στο reporter.gr τραπεζικό στέλεχος.
Το ζήτημα είναι ότι με δεδομένο το μοντέλο bail in που ακολουθείται πλέον στο Ευρωπαϊκό Νότο, οι ανησυχίες δε λείπουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το πώς η τρόικα θα επιδιώξει την οριστική «εξυγίανση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος... Μέχρι τότε ο πονοκέφαλος θα έχει να κάνει με την επικείμενη έξοδο καταθέσεων και κεφαλαίων προς τις ασφαλείς χώρες του βορρά, πάνω που η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είχε γίνει καθημερινό φαινόμενο.
Η ανησυχία ότι ο Νότος θα έχει λιγότερο και ακριβότερο, πλέον, χρήμα δεν υπάρχει μόνο στους Έλληνες ιθύνοντες αλλά και σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Νότου, που περιμένουν μεγάλη εκροή κεφαλαίων στο βορρά, λόγω της απόφασης του Eurogroup.
Αναπόφευκτα το παράλληλο ερώτημα που θα κληθεί να λύσει η κυβέρνηση είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί η «ανάκαμψη» καθώς οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν είδος υπό εξεφάνιση και ήδη οι ασθμαίνουσες χορηγήσεις θα τεθούν υπό ακόμα μεγαλύτερη πίεση εφόσον καταγραφεί τάση εξόδου κεφαλαίων στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χορηγήσεις σε Ολλανδία και Γερμανία αυξάνονται με ρυθμούς 3% και 6% αντίστοιχα τους τελευταίους μήνες.
Έτσι, στην κυβέρνηση παρά το ότι προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν και δημόσια με τη γερμανική ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup, γνωρίζουν καλά ότι η «ρότα αυτή» θα αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη καθώς η καταπάτηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, το κούρεμα καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους εγγύησης και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κλονίζει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος σ’ όλα τα κράτη μέλη και ειδικά στον προβληματικό Νότο.
Δεύτερο μέλημα για την κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο, είναι να κλείσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τα μέτωπα με την τρόικα, δηλαδή, οι απολύσεις, το νέο χαράτσι και οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό. Στην κυβέρνηση αναμένεται να «φουλάρουν μηχανές» ώστε να πείσουν τους δανειστές ότι θα υλοποιήσουν τα υπεσχημένα. Επίσης, θεωρούν ότι θα εκτιμηθεί δεόντως η στάση που επέλεξαν να ακολουθήσουν στο νέο Κυπριακό, με την πλήρη ευθυγράμμιση με τη γερμανική αντίληψη...
Τροφή στην πολιτική πόλωση
Τα νέα δεδομένα πυροδοτούν πόλωση στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όπου η κυβερνητική πλευρά επέλεξε να επιτεθεί κατά μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη γεωστρατηγική επιλογή για τον Ελληνισμό είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με «πατέντα της Βόρειας Συμμαχίας». Ως εκ τούτου, ακολούθησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε ως εξής:
Τη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στη Κύπρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών. Η ελληνική τρόικα έχει ταυτίσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα με αυτά των δανειστών. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν σκέφτηκε ποτέ να βοηθήσει τη Κύπρο, αλλά μεθόδευσε την παραδειγματική της τιμωρία, προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής, που η ίδια έχει επιλέξει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της η ΝΔ αντέδρασε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψάχνει απεγνωσμένα ευκαιρίες να “δικαιώσει” την αδιέξοδη, τυχοδιωκτική πολιτική του». Πρόσθεσε δε τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν το ενδιαφέρει η Κύπρος και το βιός των Κυπρίων», αλλά «μόνο στενά κομματικά οφέλη.Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει η “εθνικά υπερήφανη στάση” σε οποιοδήποτε θέμα. Άλλωστε, σε κανένα θέμα δεν έχει εθνικά υπερήφανη στάση. Σε όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα ζητάει πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας. Σε πολλά, δικαιώνει τα χειρότερα επιχειρήματα των εχθρών της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τον Ελληνισμό στην πλήρη απομόνωση. Και καταγγέλλει όσους του αντιστέκονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ας καταγγέλλει όσο θέλει. Τώρα πια τον κατάλαβαν όλοι. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο», κατέληξε.
«Είναι συνένοχοι στο έγκλημα κατά του κυπριακού λαού. Και αυτό το κατανοούν όλοι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερο σχόλιό του. Σημείωσε δε, ότι αποτελεί «χυδαία πρόκληση από πλευράς των κυβερνητικών εταίρων όταν από τη μία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απόφαση του Eurogroup και την από την άλλη μιλάνε για "εθνικά υπεύθυνη στάση"».