Σε τρίγωνο των Βερμούδων έχει μετατραπεί το κυβερνητικό επιτελείο τα τελευταία 24ωρα, με το αίτημα της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο τομέα να έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ του Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο ζήτημα του αριθμού των φερόμενων επίορκων υπαλλήλων έχει δημιουργηθεί μια πρωτοφανής σύγχυση, αφού οι δανειστές έχουν αντιληφθεί ότι προωθείται σχέδιο απομάκρυνσης 7.000 επίορκων, ενώ ο κ. Μανιτάκης αναφέρει ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι μόνο "υπό διερεύνηση", γεγονός που δεν προεξοφλεί ότι μπορεί πράγματι να αποδειχθούν επίορκοι. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από τη μεριά του ζητά την απόλυση των εν λόγω επίορκων και την ένταξη 25.000 υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας.
Προταπαιτούμενο για τη νέα δόση, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
Πλέον, τα περιθώρια μέχρι το σημείο "μηδέν", όπως το χαρακτηρίζουν άνθρωποι του Μαξίμου, δηλαδή μέχρι το σημείο που το Δημόσιο θα σπάσει το ταμπού των δεκαετιών και θα απολύσει υπαλλήλους, έχουν εξαντληθεί. Η Τρόικα έθεσε πλέον ως προαπαιτούμενο της νέας δόσης την άμεση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, καθώς η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών έμεινε στα χαρτιά και οι δαπάνες πλέον έχουν καταστεί ανελαστικές σε νέες περικοπές. Μάλιστα, ακόμη και το μόνιμο επιχείρημα της υπερβολικής ανεργίας, φαίνεται μετά και τις τελευταίες αποφάσεις των συλλογικών ευρωπαϊκών οργάνων για την αύξηση των κονδυλίων στήριξης, να πέφτει στο κενό, με το Μαξίμου να ασκεί σοβαρές πιέσεις στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο ώστε να μην απειληθεί η εκταμίευση της δόσης.
Κατά τις πληροφορίες, δεδομένου ότι η πρέπει να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούνιο, το κυβερνητικό επιτελείο έχει εστιάσει στους βασικούς τομείς των υπαλλήλων που θα θέσει ως "υποψήφιους προς αποχώρηση". Αυτοί εντοπίζοντας κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΔΕΚΟ, ή διαφορετικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, στην τελευταία κατηγορία, ανήκουν υπάλληλοι οργανισμών που είτε θα συγχωνευτούν είτε θα καταργηθούν. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα έχουν μπει 700 φορείς στους οποίους υπηρετούν συνολικά 13.000 υπάλληλοι.
Διαψεύδουν σενάρια ανασχηματισμού
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστό κεφάλαιο η προοπτική του ανασχηματισμού, με τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται στις περιπτώσεις των προσώπων που κωλυσιεργούν ή παρεμποδίζουν την τήρηση των δεσμεύσεων. Μέσα στα ονόματα, αυτό του κ. Μανιτάκη μπορεί να τεθεί πρώτο στη λίστα προς αντικατάσταση, αν μάλιστα οι φόβοι του Μαξίμου επιβεβαιωθούν, και δεν παρουσιαστεί σαφές πλάνο για την πορεία της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου τομέα.
Ο πρωθυπουργός, παρά τη δήλωση του Σ. Κεδίκογλου ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού», θα ήθελε στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ και προς τούτο αναμένεται να συναντηθεί με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να πειστεί κυρίως ο δεύτερος για την ενεργότερη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός ενδέχεται να τεθεί επί τάπητος σε μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την αποχώρηση της Τρόικας από την Ελλάδα. Όσον αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι η στήριξή τους προς την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική κι ότι «σηκώνει» στους ώμους του μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί.
Πάντως το ενδεχόμενο ανασχηματισμού προκαλεί εσωτερικές αναταραχές στη Νέα Δημοκρατία, καθώς πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα θυσιαστεί πολύτιμος χρόνος, την ώρα που πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, στον βωμό της επικοινωνιακής ανανέωσης και των πολιτικών ισορροπιών.
Σ.Κ.Χ. - Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr