Το χρηματοδοτούμενο από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ ερευνητικό έργο NOMAD (Policy Formulation and Validation through non-moderated crowd-sourcing), χρησιμοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορικής για να αντλήσει από τον ανεκτίμητο πλούτο πληροφοριών που ελεύθερα διακινούνται στον παγκόσμιο ιστό και να ανιχνεύσει, αξιολογήσει και ιεραρχήσει τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες κα επηρεάζουν το κοινό αίσθημα.
Στόχος ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης
Η αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας έχει ήδη αναδειχθεί ως στρατηγικό εργαλείο στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο το NOMAD καινοτομεί επιδιώκοντας να εφαρμόσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του ανοιχτού χαρακτήρα του παγκόσμιου ιστού για τη χάραξη πολιτικής στη Δημόσια Διοίκηση. Στόχος η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, στο οποίο ο πολίτης αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο και οι κυβερνητικοί φορείς κατανοούν καλύτερα και λαμβάνουν υπόψη τους τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία.
Όπως σημειώνει ο συντονιστής του NOMAD Γιάννης Χαραλαμπίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «ειδικά για την Ελλάδα και την περίοδο που περνάμε, οι λύσεις ανοικτής και συνεργατικής διακυβέρνησης μπορούν όλο και περισσότερο να προσφέρουν μοναδικές προοπτικές δημοκρατικής εκπροσώπησης, διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά και νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια αγορά. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελληνική επιστημονική και φοιτητική κοινότητα συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις, σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».
Μέσα από τη χρήση τεχνικών εξόρυξης γνώμης, ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων και νέων μεθόδων οπτικοποίησης, το NOMAD πρόκειται να δημιουργήσει εργαλεία για τη διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών, που απευθύνονται σε φορείς χάραξης πολιτικής. Με λίγα λόγια το NOMAD θα καταγράφει και επεξεργάζεται τις απόψεις που οι πολίτες εκφράζουν στο διαδίκτυο (blogs, news sites, social netwroks, forums κ.τ.λ.) με στόχο να είναι διαθέσιμες στους εκάστοτε φορείς κατά τη λήψη αποφάσεων.
«Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν έναν νέο παράγοντα για την υποβοήθηση της αλλαγής μοντέλου διακυβέρνησης, ειδικά σε χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία και τις πραγματικές, μακροπρόθεσμες ανάγκες των κοινωνιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης.
Η πιλοτική εφαρμογή του Nomad θα επικεντρώνεται στη χάραξη πολιτικών γύρω από θέματα περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, εργασίας και απασχόλησης καθώς και θέματα δημόσιας υγείας. Τα πρώτα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα διεξαχθεί στο Ε.Κ.E.Φ.Ε. «Δημόκριτος», την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την υλοποίηση του φέρει εις πέρας ομάδα 9 ευρωπαϊκών φορέων υπό το συντονισμό του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο έργο συνεργάζονται ο Δημόκριτος, το Ελληνικό και το Αυστριακό Κοινοβούλιο, το Ινστιτούτο Fraunhofer Γερμανίας καθώς και οι εταιρίες Google, ATC, Kantor και Critical Publics. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο NOMAD στο www.nomad-project.eu
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr