Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, Νίκος Χαριτάκης, με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist για την αγροτική ανάπτυξη, στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συνεργασίας.
O ίδιος επισήμανε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 αναμένεται να ευοδωθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου ενίσχυσης θυγατρικών ελληνικών επιχειρήσεων με δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμώμενου ύψους της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 υπολογίζεται να ολοκληρωθεί και η συγκέντρωση κεφαλαίων (fund raising) για το πανευρωπαϊκό κεφάλαιο «Αthena Fund», ύψους 250 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το οποίο επίσης θα επενδύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα (στο fund μετέχουν εταίροι από τις χώρες Ελλάδα, Φιλανδία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία).
Ορμώμενος από τη θεματολογία του συνεδρίου (αγροτική ανάπτυξη) κ.Χαριτάκης επισήμανε ακόμη ότι ο ίδιος θα επένδυε στον αγροτικό τομέα. Κι αυτό δεδομένου ιδίως ότι σε πρόσφατη συγκριτική μελέτη των Boston Consultants για τις αποδόσεις κλάδων όπως ο αγροτικός, το πετρέλαιο/φυσικό αέριο, οι κατασκευές και ο τουρισμός, ο γεωργικός τομέας πρωταγωνίστησε με διαφορά, με μέση ετήσια τάση (ΜΕΤ) αύξησης 12% στην περίοδο 2007-2011.
Αναφερόμενος στις προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ίδιος είπε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ιδίως για τις ΜΜΕ». Πρόσθεσε ότι όταν το ΤΑΝΕΟ αξιολογεί ευκαιρίες «βλέπει» τα εξής: ποιες εταιρείες θέλουν να αυξήσουν τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σε ποιες υπάρχει η δυνατότητα να διασπείρουν το ρίσκο και ποιες είναι απόλυτα έτοιμες να συνεργαστούν με τους εταίρους τους στον κλάδο, αντί να υπάρχει η συνήθης διαρκής αντιπαλότητα.
Αισιόδοξος για ροή ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ ο αντιπρόεδρός του
Την αισιοδοξία του ότι η ροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) θα συνεχιστεί, καθώς τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς είναι τέτοια, που την καθιστούν ελκυστική, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΧΑ, Νικόλαος Πορφύρης, μιλώντας στο συνέδριο.
«Μακροπρόθεσμα, όταν οι [ξένοι] επενδυτές βλέπουν ότι η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς είναι στο ένα πέμπτο της ευρωπαϊκής, αυτό είναι μια ευκαιρία, που δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ένας πρόσθετος λόγος, που οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν στην ελληνική αγορά, είναι γιατί το 2012 οι Έλληνες έδειξαν για πρώτη φορά, μετά από καιρό, εμπιστοσύνη στο ΧΑ.
«Προσφέρουμε όλα τα εχέγγυα σε έναν ξένο για να επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, είμαστε φθηνοί σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια», είπε και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη απομόχλευση που υπάρχει από το 2008 στον τραπεζικό κλάδο, η οποία αναμένεται να ενταθεί με τις προβλέψεις της συνθήκης «Βασιλεία ΙΙΙ», καθιστά τη χρηματιστηριακή επένδυση ακόμη πιο πρόσφορο τρόπο άντλησης κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον κ.Πορφύρη, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω εισηγμένων επενδυτικών σχημάτων, αντλώντας έτσι κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο. Αναφερόμενος ειδικότερα στις προοπτικές των εταιρειών τροφίμων-ποτών, σημείωσε ότι 19 εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου έχουν το 23% της κεφαλαιοποίησης στην κύρια αγορά του ΧΑ και άλλες δύο το 7% στην ΕΝΑ. Μάλιστα, τα κεφάλαιά τους αποδίδουν, αφού εκτιμάται ότι στο σύνολο της χρήσης 2012 είχαν άνοδο, παρά την κρίση.
«Πεισματικά τελευταία» σε επενδύσεις venture capital η Ελλάδα
«Πεισματικά τελευταία» παραμένει η Ελλάδα σε επίπεδο επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC & PE), καθώς αυτές δεν ξεπερνούν το 0,012% του ΑΕΠ της, έναντι 0,145% για την πρωταθλήτρια Σουηδία. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Αttica Ventures.
Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται σήμερα 18 εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων με μορφή VC-PE, ενώ μετά το 2004 δημιουργήθηκαν 12 νέα funds (μάλιστα, οκτώ από αυτά ξεκίνησαν μετά το 2008 ). Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια (VC και PE)ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τέσσερα νέα funds για επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ξεκίνησαν -ή αναμένεται να ξεκινήσουν- μέσα στο 2013.
Αναφερόμενος γενικότερα στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ο κ.Πορφύρης ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστέρησαν σημαντικά και, όποτε αποφασίστηκαν, δεν οδήγησαν σε άνοιγμα αγορών. Πρόσθεσε ότι η διαρκής μεταβλητότητα πολιτικών, ιδίως φορολογικών, οδήγησε σε αποθάρρυνση ξένων επενδύσεων – 15 νόμοι την τελευταία τριετία- και ότι, παρά τα 25 χρόνια επιδοτήσεων «σε καμία αγορά δεν υπάρχει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ΕΕ των 17, ούτε καν στον τουρισμό».
Σημειώνεται ότι η Attica Ventures διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 65 εκατ. Ευρώ (με επενδυτές την Attica Bank, το ΤΑΝΕΟ και ιδιώτες), ενώ έχει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ επενδεδυμένα σε 12 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, με δημιουργία πλέον των 800 θέσεων εργασίας και συμμετοχή σε συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ._
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr