«Πολύ σύντομα, αν όχι αυτή την εβδομάδα την επόμενη, θα προωθηθεί προς κατάθεση στη Βουλή, αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες« είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής επιτροπής με την Task Force για τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου των δημοσίων συμβάσεων.
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια για την περίοδο 2014-2020 εξέφρασε ο Ράιχενμπαχ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά στα κονδύλια που πρέπει να λάβει η Ελλάδα και σημειώνοντας ότι τα δεδομένα βάσει των οποίων έγινε η αρχική διανομή δεν είναι πλέον σωστά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεδομένου ότι μεσολάβησε η ύφεση.
«Οπότε θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει κάποια κατανόηση στο γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ και αυτό δεν αποτυπώνεται πλήρως στα οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων γίνεται αυτός ο καταμερισμός» είπε ο Ράιχενμπαχ.
Τέλος, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι δύο άνδρες τόνισαν τη σημασία το 2013 να είναι χρονιά αποκρατικοποιήσεων.
«Όχι γιατί οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένας μονοσήμαντος στόχος, αλλά γιατί στέλνουν ένα αναπτυξιακό μήνυμα, ότι η Ελλάδα αλλάζει και προσελκύει επενδύσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο πλαίσιο αυτό και αφού υπενθύμισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ και ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο μόνο για ρυθμιστικά θέματα ο υπουργός ενημέρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Ως παράδειγμα ανέφερε τα περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία οι ρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, θα είναι έτοιμες εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε, είναι έτοιμο να ξεκινήσει την διαδικασία για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια. «Όσον αφορά στο θέμα του ΟΣΕ, δηλαδή ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, η εταιρεία που έχει την τεχνική βάση: τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν όπως είχαμε πει ήδη, μέχρι τα τέλη Μαρτίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Και από τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Άρα θέλουμε να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα, πιστεύουμε ότι τα τηρούμε, αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία και θέλουμε το 2013 να είναι χρονιά αποκρατικοποιήσεων» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Υπερθεματίζοντας ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι «Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να τονίσω αυτά που είπε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Υπουργός. Δηλαδή ότι θα ήταν λάθος να δούμε τις ιδιωτικοποιήσεις μόνο υπό το πρίσμα των χρηματοοικονομικών μέσων που μπορούν να εισπραχθούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι είναι ένας τρόπος να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε την ελληνική οικονομία.»
"Θα πρέπει δηλαδή να λάβουμε υπόψη ότι όλες αυτές οι ρυθμιστικές δράσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. Γιατί δεν θέλουμε ουσιαστικά να μετασχηματίσουμε ένα δημόσιο μονοπώλιο σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν όλες αυτές οι ρυθμιστικές διατάξεις που αφορούν τον ανταγωνισμό και να λειτουργούν άρτια».
Στη Βουλή το ν/σ για ηλεκτρονικές προμήθειες
«Η συζήτησή μας με τον κ. Reichenbach και την Task Force σήμερα αφορούσε κατά βάση το μεγάλο θέμα των δημοσίων συμβάσεων. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της κυβέρνησης που λαμβάνει χώρα για λόγους διαφάνειας, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων για τους φορολογούμενους και για λόγους φυσικά ταχύτητας, αντιμετώπισης γραφειοκρατικών προβλημάτων» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση.
«Προσπαθούμε να μιμηθούμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα στο συγκεκριμένο τομέα. Πολύ σύντομα, αν όχι αυτή την εβδομάδα την επόμενη, θα προωθηθεί προς κατάθεση στη Βουλή, αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες» πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε:
«Αλλά το θέμα των δημοσίων συμβάσεων δεν αναφέρεται μόνο στο ζήτημα των ηλεκτρονικών προμηθειών. Αναφέρεται και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού, συνολικού εκσυγχρονισμού του Δικαίου των δημοσίων συμβάσεων. Είτε πρόκειται για προμήθειες, είτε για υπηρεσίες, είτε για έργα. Και αναφέρεται και σε μια καινούργια λειτουργική αντίληψη για το συγκεκριμένο θέμα. »
»Επειδή λοιπόν η προσπάθεια ήταν εξαιρετικά φιλόδοξη, αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού με την Task Force μια κοινή Ομάδα Διοίκησης Έργου. Μια κοινή Ομάδα, κοινή Επιτροπή η οποία θα έχει αντιπροσώπους της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Task Force έτσι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε συστηματικά, να μην έχουμε καθυστερήσεις και πράγματι να παραχθεί συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για το θέμα αυτό».
Στο επίκεντρο το νέο ΕΣΠΑ 2014-20
Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα συζητήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή για το νέο ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα κονδύλια που πρέπει να πάρει η Ελλάδα.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια κονδυλίων ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε: «Η νέα διαπραγμάτευση δεν έχει να κάνει τόσο με την απώλεια κονδυλίων, θέλουμε όμως να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη προσφορά για την Ελλάδα βάσει και των κοινών αρχών για τη διανομή αυτών των διαρθρωτικών κονδυλίων.»
"Αυτό έχει να κάνει βέβαια με τις κοινές αρχές που διέπουν το όλο σύστημα αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα δεδομένα στα οποία βασίζεται αυτή η διανομή, δεν είναι τα πλέον πρόσφατα. Οπότε θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει κάποια κατανόηση στο γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ και αυτό δεν αποτυπώνεται πλήρως στα οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων γίνεται αυτός ο καταμερισμός.»
"Πιστεύω όμως θα υπάρξει κατανόηση ως προς την ειδική περίπτωση της Ελλάδας. Όποια και αν είναι η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης βέβαια θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών στον προϋπολογισμό που αιτούνται πάρα πολλά κράτη-μέλη και που θα ληφθεί υπ’ όψιν από την Επιτροπή».
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία να διορθωθεί «η αδικία που πιστεύουμε ότι εμπεριέχεται στις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης «η ελληνική κυβέρνηση τόσο πριν από το προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής του Νοεμβρίου που δεν ελήφθη κάποια απόφαση, όσο και εν όψει αυτού του Συμβουλίου κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και στο επίπεδο των κυβερνήσεων των κρατών μελών, αλλά και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, για να διορθωθεί η αδικία που πιστεύουμε ότι εμπεριέχεται στις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»
" Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένους αριθμούς. Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διότι πράγματι όταν έχεις ανεργία που ξεπερνάει το 25% και όταν η χώρα είναι για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, είναι απαράδεκτο να δεχθούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε απλά και μόνο να εφαρμοστεί ένα στατιστικό μοντέλο για την κατανομή των χρημάτων που λαμβάνει υπόψη την περίοδο 2007-2009.»
«Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ειδική περίπτωση για την Ελλάδα που πρέπει να έχει αντανάκλαση στην κατανομή των κονδυλίων» κατέληξε ο υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr