Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου ακόμη πιο βαριές γίνονται οι «καμπάνες» για βουλευτές και μέλη δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, ενώ στις «καινοτομίες» του νέου υποψήφιου νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς εντάσσεται και η διάταξη με την οποία για πρώτη φορά θεμελιώνεταιως ποινικό αδίκημα η «προσφορά για άσκηση επιρροής» ενώ προβλέπονται ευθύνες και για τα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα δωροδοκίας, προσφορά για άσκηση επιρροής ή ξέπλυμα χρήματος.
Όλα πάντως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, συζήτησαν σήμερα διεξοδικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Δικαισύνης Αν.Παπαληγούρα, σε συνεργασία που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παπαληγούρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά τιμωρείται ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έως σήμερα αυτό προβλεπόταν από τη νομοθεσία μόνο για το δημόσιο τομέα.
Ακόμη τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή λογιστικά αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές και τα μέλη νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων τιμωρείται αυστηρότερα ενεργητική και παθητική δωροδοκία τους, δηλαδή με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι δύο έτη που προβλέπεται σήμερα.
Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ουσιαστικά πρόκειται για αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν ληφθεί το 1998 και σημείωσε ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου είχε συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αρεοπαγίτη Μαργαρίτη, ο οποίος ήταν και πρόεδρος στη δίκη της "17Ν".
Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση τέτοιων μέτρων, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και εκκρεμούν ακόμη προς συζήτηση στη Βουλή αρκετά νομοσχέδια. Ανέφερε ακόμη πως το νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των δικαστών ενδεχομένως αντιμετωπίζει και αυτό θέματα διαφθοράς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκρουσε τις επικρίσεις για την εμφάνιση των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ με χειροπέδες, σημειώνοντας πως αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και εφαρμόζονται και σημείωσε πως "η ουσία της υπόθεσης είναι ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ανταγωνισμού, ένα πρόβλημα ηθικής τάξης και η αντίδραση ήταν άμεση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr