«Για την κυβέρνηση ο τουριστικός τομέας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποτελεί - από την πλευρά των εργοδοτών - έναν σημαντικό κοινωνικό συνομιλητή, όπως εξάλλου και οι άλλες οργανώσεις, ο ΣΕΒ (μεγάλες επιχειρήσεις), η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και βιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (εμπόριο). Με αυτό το πρίσμα, εξετάζουμε θετικά την αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων - σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο - στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Κυριότερα, όμως, θα διευρύνει την εργοδοτική συμμετοχή και αντιπροσωπευτική βάση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλύπτοντας έτσι περισσότερους εργαζόμενους» σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης
Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί ένα πλήθος πολλών και διαφορετικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και απασχολούν συνολικά περισσότερα από 700.000 άτομα, συνεισφέροντας περίπου το 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Πρωτοβουλίες για απασχόληση των νέων
«Βασική μας θέση είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας, για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, αποτελούν η συνεργασία, ο διάλογος και η εμπιστοσύνη. Η συνεργασία και οι συναινετικές λύσεις ανάμεσα στο κράτος, τους τουριστικούς φορείς, τους επαγγελματίες του χώρου και τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητα όλων μας. Για πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Για αυτό το λόγο, το αμέσως επόμενο διάστημα – με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο -θα παρουσιάσουμε νέες και καινοτόμες, εξειδικευμένες δράσεις μέσω κοινοτικών πόρων και άλλων επιχειρησιακών δράσεων. Για τη στήριξη του τουρισμού, την προστασία της υφιστάμενης απασχόλησης και, κυρίως, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, κα Ολγα Κεφαλογιάννη.
Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επεσήμανε τη σημασία της ανάδειξης του ΣΕΤΕ σε κοινωνικό εταίρο: «Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή αναγνωρίζοντας θεσμικά τον τουρισμό στο πρόσωπο του ΣΕΤΕ που σαν ομπρέλα καλύπτει το σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με την ιδιότητα του ισότιμου κοινωνικού εταίρου. Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολύ σύντομα τα θετικά αποτελέσματα.»
Θετική αντίδραση από το ΣΕΒ
Θετική ήταν και η αντίδραση από το ΣΕΒ. «Πάγια θέση του ΣΕΒ είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατόν κοινωνική εκπροσώπηση ώστε να διασφαλίζονται τα αληθινά συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.
Η συμμετοχή, λοιπόν, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, του τουρισμού, ενός κλάδου με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικών εισφορών –όπως αναδεικνύει και η μελέτη McKinsey- εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό», αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Εργασίας, κα Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, κα Άννα Δαλλαπόρτα, συζητήθηκαν οι θετικές προοπτικές του τουρισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και η συνδρομή του στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr